Nehir Aydın Gökduman'ın çocuk kitaplarının izleksel ve kurgusal dünyası
Nehir Aydın Gökduman's children's books thematic and fictional world
- Tez No: 569938
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SENA KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nehir Aydın Gökduman, Çocuk Edebiyatı, İzleksel, Kurgusal, Değerler, Nehir Aydın Gökduman, Children's Literature, Thematic, Fictional, Values
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 360
Özet
Çocukluk dönemi insanoğlunun hatırladığı veya hatırlamak istediği en özel anıları barındırır. Çocuk edebiyatı son dönemlerde üzerinde durulan ve durulmaya çalışılan bir alandır. Nehir Aydın Gökduman son dönem çocuk edebiyatı yazarları arasında isminden sıkça bahsedilen bir sanatçıdır. Gökduman çocuklar için masal ve öyküler kaleme alan, çocukların seviyesine inebilen ve onları kitabın dünyasına çekebilen bir yazardır. Çocuklar için kaleme aldığı eserlerde sosyal, ahlaki ve kültürel değerlere önem veren, bu değerleri örnek karakterlerin aracılığıyla çocuklara aktaran yazar, aynı zamanda Türkçeyi de eserlerinde etkin olarak kullanmaya gayret gösterir. Gökduman eserlerinde kurguyu sağlam bir zemine oturtarak gerçeklikle bir bağ kurar. Bu bağı anlatımında, cümlelerinde ve örnek davranış temsilcilerinde yansıtır. Böylece yazar, çocuk-edebiyat kavramını bir düzlemde okuyucuya aktarır. Masal Kaçkını eseriyle masalı ve romanı birleştirerek edebiyat dünyasında ilk örneğini veren yazar, kaleme aldığı seri öyküleriyle çocuk edebiyatına yeni bir nefes getirir. Bu çalışma ile Nehir Aydın Gökduman'ın masal ve öyküleri ele alınarak yazarın kurgusal ve izleksel dünyasının temelleri tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Childhood contains the most special memories that human beings remember or want to remember. Children's literature is an area that has been emphasized and tried to be emphasized in recent times. Nehir Aydın Gökduman is an artist frequently mentioned among the authors of the last period children's literature. Gökduman is a writer who writes tales and stories for children, descends to children's level and draws them into the world of the book. The author, who pays attention to social, moral and cultural values in his / her works written for children, conveys these values to children through sample characters and also tries to use Turkish effectively in his works. Gökduman establishes a connection with reality by placing the fiction on a solid ground. It reflects this connection in its narrative, in its sentences and in the representative representatives. Thus, the author transfers the concept of child-literature to the reader in a plane. The writer, who gave the first example in the world of literature by combining the tale and novel with his work on Masal Kaçkını, brings a new breath to children's literature with the stories he penned. In this study, the fiction and stories of Nehir Aydın Gökduman and the fictional and the realm of the author's world were determined.