Haber ve şiddet: Hayvana yönelik şiddet haberlerinin gazetede sunumu
News and violence: Presentation of news that animal directed violence in the newspapers
- Tez No: 569962
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YALÇIN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Medya, Haber, Etik, Hayvan, Hayvan Hakları, İçerik Çözümlemesi, Violence, Media, News, Ethic, Animal, Animal Rights, Content Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Günümüzde şiddet, medya ve haber ilişkisi kaçınılmaz hale gelmiştir. Şiddet, medya içerikleri üzerinden kendisini sürekli var ederken medya da şiddet içerikleri üzerinden kendisini besleyerek yayın hayatını sürdürmektedir. Bu döngü yazılı-görsel-işitsel medya fark etmeksizin süreklilik arz eden yapıda devam etmektedir. Bu noktada gerçeği yansıttığı düşünülen ya da varsayılan haber içeriklerinde şiddetin nasıl temsil edildiği önem taşımaktadır. Bu çalışmada Hürriyet, Sabah ve Sözcü gazetelerinde bir yıllık süre içerisinde yayımlanan“Hayvana Yönelik Şiddet”konulu 245 haber“içerik çözümlemesi”yöntemiyle analiz edilmiştir. Yapılan analizlerde gazetelerin“Hayvana Yönelik Şiddet”haberlerini sunma biçimleri çeşitli açılardan açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays he relationship between violence, media and news is inevitable. While violence exist themselves contemporary in media contents, media maintains publication by feeding themselves on violence contents too. This vicious circle goes on permanently without noticing media is neither printed nor audio visual. In this point the representations of violence in news content which thought or assumed represents reality is being matter. In this study the 245 news themed“animal directed violence”and published in a year in the newspaper of Hürriyet, Sabah and Sözcü is analyzed by content analysis. The forms of presenting“animal directed violence”news is tried to explain in different point of view by different analysis.