Cerrahi hastalarının anksiyete düzeylerinin hemşirelik bakım kalitesini algılamalarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of surgical patients' anxiety levels on perceiving nursing care quality
  1. Tez No: 569994
  2. Yazar: ÖZGENUR KULU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELDA CANDAN DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Hemşirelik bakımı, Bakım Kalitesi, Nöroşirürji, Hasta memnuniyeti, Anxiety, Nursing care, Quality of Care, Neurosurgery, Patient satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Araştırma, cerrahi hastalarının anksiyete düzeylerinin hemşirelik bakım kalitesini algılamalarına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma Ağustos 2018-Nisan 2019 tarihleri arasında İzmir ilinde yer alan Ege Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Nöroşirürji kliniğinde yatan 92 hasta ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında; sosyodemografik verileri içeren Hasta Tanıtım Formu, Bakım Davranışları Ölçeği-24 (BDÖ-24), Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (STAI) kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 17.0 programı kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmamıza katılan hastaların yaş ortalaması 51,22±11,56 olup, %51,1'i kadın, %88,0'inin evli, %51,7'si ilkokul mezunu, %32,6' sı ev hanımı, %71,8'i kranial bir tanı ile yatmış, %64,1'i daha önce hastanede yatmış, %58,7' si daha önce ameliyat olmuştur. Araştırmamızın verilerine göre BDÖ-24 puan ortalamaları 5,1±0,6 iken, STAI puan ortalamaları 66,8±14,2 bulunmuştur. Kadın hastaların anksiyete düzeyi erkek hastalara göre daha yüksek bulunmuştur (p=0,0001; t=4,567). Daha önce ameliyat olan hastaların anksiyete düzeyi ameliyat olmayanlara göre daha yüksek bulunmuştur (p=0,022 ; t=2,339). Ev hanımı olan hastaların anksiyete seviyesi diğer mesleklere göre yüksek bulunmuştur (p=0,010; F=3,230). STAI ile BDÖ-24 arasında negatif yönde zayıf düzeyde istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Ayrıca, her ölçek kendi içindeki alt boyutu ile korelasyonu incelenmiş olup yüksek ve pozitif yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Cerrahi hastalarının anksiyete düzeylerinin hemşirelik bakım kalitesini algılamalarına etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECT OF SURGICAL PATIENTS' ANXIETY LEVELS ON PERCEIVING NURSING CARE QUALITY Purpose: The aim of this study was to investigate the effect of anxiety levels on the perception of nursing quality of surgical patients. Methods: The study was conducted between August 2018 and April 2019 with 92 patients who were hospitalized in Ege University Health Application and Research Center Neurosurgery Clinic. In the collection of data; Sociodemographic data including Patient Information Form, Caring Behaviors Inventory-24, State-Trait Anxiety Scale were used. The patient's age, gender, educational level, marital status, previous surgery, and the number of days of hospitalization were questioned. SPSS 17.0 program was used to evaluate the data. The level of significance was accepted as 0,05. Results: The mean age of the patients included in our study was 51.22 ± 11.56, 51.1% were women, 88% were married, 51,7% were primary school graduates, 32.6% were housewives, 71.8% were hospitalized with a cranial diagnosis and 64.1% previously hospitalized, 58.7% had previous surgery. According to the data of our study, the mean CBI-24 score was 5.1±0.6, while the mean STAI score was 66.8 ± 14.2. The anxiety level of female patients was higher than male patients (p = 0.0001; t = 4.567). Anxiety levels of patients who had previous surgery were higher than those without surgery (p = 0.022; t = 2,339). The anxiety level of the housewives was higher than the other occupations (p = 0.010; F = 3,230). A statistically significant negative correlation was found between STAI and CBI-24. In addition, the correlation between each scale and its sub-dimension was examined and it was found that there was a high and positive relationship. Conclusion: Anxiety levels of surgical patients have no effect on the perception of nursing care quality.