Plastik cerrahi'de insizyonlar ve operasyonların planlanması amacıyla yapılan alan işaretleme için doğrulayıcı referans haritalama sistemi oluşturulması
Creating a corrector reference maping system for area marking with the objectives of planning operations in plastic surgery
  1. Tez No: 570097
  2. Yazar: GÖRKEM TEMEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞEN AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Anomali, İnsizyon, Vücut İşaretleme, Simetri, Anomaly, Incision, Body Marking, Symmetry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
İnsan vücudunda sıklıkla karşılaşılan simetri sorunlarının teşhisi amacıyla kullanılan yöntemlerle, farklılıkların sayısal oranları belirlenmektedir. Anomali olarak tanımlanan ve cerrahi operasyonların planlamasına dahil edilen bu tespitlerin, en önemli aşamalarından biri insizyon planlamasıdır. Bu planlamada, yapılan teşhisler neticesinde ilgili bölge üzerine el ile vücut işaretleme metodu kullanılarak çeşitli çizimler yapılmaktadır. Yapılan çizimlerin düzgün ve simetrik olması planlama açısından oldukça önemlidir. Asimetrik ve düzgün olmayan çizimler oluşturulması, operasyon ve sonrasındaki dönemlerde meydana gelecek sonuçlar açısından bir problem olarak tanımlanabilir. Simetri ve insan vücudundaki uygulamalarından bahsedilen bu tez çalışmasında, anomali olarak tanımlanan simetri bozukluklarından; meme anomalisi üzerinde durulmuştur. Anomali değerlendirmelerinin daha net yapılması ve operasyon için oluşturulacak insizyon çizgilerinin daha düzgün planlanması adına referans bir haritalama sistemi oluşturulması hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda, ışık kaynağı ile oluşan ışın demetlerinin desen çizgileri üzerine yansıtılması ve çeşitli merceklerden geçirilerek referans ışık oluşturulması prensibine dayalı elektromekanik bir sistem prototipi elde edilmiştir. Anomalilerin teşhisi ve insizyonların planlanması sürecinde düzgün, simetrik çizgilerin oluşturulmasının önemine değinilerek; bu sistem ile ortaya çıkan referans ışığın kullanılması ile bahsedilen uygulamalara, mevcuttan farklı çözüm önerileri getirecek örnek ve açıklamalarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
By methods which are used for diagnosing symmetry problems frequently encountered in the human body, numerical ratios are determined. One of the most important stages of the determinations which are defined as anomalies and included in the planning of surgical operations, is incision planning. As a result of the diagnosis made in this planning various drawings are done on the related region using body marking method by hand. The drawings to be smooth and symmetrical is very important in terms of planning. Making the drawings asymmetric and uneven can be described as a problem regarding the consequences of the operation and post-operative periods. Breast anomaly and symmetry disorders which is described as anomaly are emphasized in this thesis which includes symmetry and its applications on the human body. It is aimed to create a reference mapping system for making more accurate assessment of anomalies and planning of incision lines to be created for operation. In line with this goal, prototype of an electromechanical system is obtained based on the principle of creating a reference light through various lenses and reflecting the light beams on the pattern lines. By mentioning the importance of the smooth and symmetrical line formation in the process of diagnosis of the anomalies and the planning of incisions; examples and explanations that would provide different solutions to the existing applications are suggested by using the reference light generated by this system.