Metoprolol kullanan hastalarda eş zamanlı NSAİİ kullanımı ve ilaç etkileşimi
Concomitant use of NSAIDs with the patients using metoprolol and drug interactions
  1. Tez No: 570299
  2. Yazar: ESİN KARABAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF DEMİRAYAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Metoprolol, Steroid Olmayan Anti-inflamatuar İlaçlar (NSAİİ'ler), Hipertansiyon, İlaç etkileşimleri, Metoprolol, Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs), Hypertension, Drug interactions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar (NSAİİ'ler), romatoid artrit, osteoartrit ve gut gibi hastalıklarda hastaların tedavisinin yanında, hastaların ağrılarını hafifletmek için de sıklıkla kullanılmaktadır. Çok sayıda araştırma NSAİİ'lerin antihipertansif ilaçların etkinliğini azalttığına ve önceden var olan hipertansiyonu artırdığına ya da bireyleri böbrek fonksiyon bozukluğu yoluyla yüksek tansiyon geliştirmeye eğilimli hale getirdiğine dair kanıtlar ortaya koymaktadır. Buçalışmada, metoprolol kullanmakta olan hastalara eş zamanlı olarak NSAİİ reçete edilmesinin tespiti ve bu sebeple oluşabilecek ilaç etkileşimlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Antihipertansif ilaç kullanan hastalarda NSAİİ kullanımının asgari düzeyde tutulması ve hipertansiyonun kontrolünde ilaç etkileşimleri açısından dikkatli olunması gerektiği bilinmektedir. Ancak, çalışmamızda2015 ve 2019 yıllarına ait verilere göre 50 yaşın üzerinde ve metoprolol kullanmakta olan hastalar ile 1 yılda adına 5'ten fazla reçete düzenlenen ve metoprolol kullanmakta olan hastaların tedavilerine NSAİİ eklendiği belirlenmiştir. Çalışmamız hipertansiyonun kontrolünde özellikle yaşlılarda ilaç etkileşimleri ve polifarmasinin önemini vurgular niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) are often used to alleviate patients' pain as well as treating patients in diseases such as rheumatoid arthritis, osteoarthritis and gout. Numerous studies reveal evidence that NSAIDs reduce the efficacy of antihypertensive drugs and increase pre-existing hypertension, or make individuals prone to develop hypertension through renal dysfunction.The aim of this study was to determine the prescription of NSAIDs simultaneously in patients receiving metoprolol and to evaluate the possible drug interactions.It is known that NSAID use should be kept to a minimum in patients taking antihypertensive drugs and caution should be performed in terms of drug interactions in the control of hypertension.However, in our study, according to the data from 2015 and 2019, it was determined that NSAIDs were added to the treatment of patients over 50 years of age who were already using metoprolol and those who were prescribed more than 5 prescriptions in a year and who were already using metoprolol. Our study emphasizes the importance of drug interactions and polypharmacy in the control of hypertension, especially in the elderly.