Koroner bypass cerrahisinde farklı beta blokerler kullanan hastalarda papaverinin arteryel greftlerdeki kan akımına etkisinin araştırılması
The investigation of papaverin?s effect on blood flow of arterial grafts during coronary bypass surgery in patients wich used different beta blockers
- Tez No: 242844
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDUSSEMET HAZAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Arteryel Greft, Nebivolol, Metaprolol, Papaverin, Arterial grafts, Nebivolol, Metaprolol, Papaverin
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Koroner arter bypass cerrahisinde farklı sistemik beta bloker kullanan hastalarda topikal papaverinin arteriyel greftlerde serbest kan akım hızlarına etkisinin karşılaştırılması amaçlandı.Gereç ve Yöntemler: Koroner bypass cerrahisi uygulanan 22 hasta 2 gruba ayrılarak preoperatif en az 3 gün 10 hastaya nebivolol, 12 hastaya metaprolol verildi. Bu hastalara rutin İMA preparasyonu yapılırken birden fazla koroner bypass grefti planlanan hastalardan 9' una radiyal arter preparasyonu yapıldı. Hazırlanan arteryel greftler serbest olarak 60 saniye kanatılarak ölçüm yapıldı. Bu ölçümden sonra 60 mg papaverin 10(on) ml normotermik (37 derece) ringer solusyonu arteryel greftler üzerine topikal olarak uygulandı. İMA ve radial arter greftleri kalp akciğer makinasına girmeden önce 60(altmış) saniye serbest olarak tekrar kanatılarak ölçüm yapıldı. İki ölçüm arasında en az 20 dakika süre bırakıldı.Bulgular: Nebivolol ile Metoprolol grupları arasında her iki ilacında papaverin öncesi İMA ve radial arter kan akım hızları üzerine istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı, fakat papaverin verildikten sonra nebivolol grubunda İMA ve radial arter kan akım hızlarının istatiksel olarak anlamlı derecede arttığı, metaprolol grubunda ise sadece İMA kan akım hızının istatiksel olarak anlamlı arttığı izlenmiştir. Papaverin verildikten sonra iki grup arasındaki ölçümlerin farkına baktığımızda nebivolol grubu metoprolol grubuna göre İMA ve radiyal arterde kan akımını istatiksel olarak anlamlı arttırdığı tespit edildi.Sonuç: İskemik kalp hastalığı nedeniyle koroner arter bypass cerrahisine alınan hastalarda sistemik nebivolol kullanımının metaprolola göre papaverinle daha fazla sinerjik etki göstererek arteryel greftlerdeki kan akım hızını arttırdığı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to compare effects of arterial grafts free blood flow velocity on Coronary artery bypass surgery patients with using systemic different beta blockers with topical papaverin.Materials and Methods: Coronary bypass surgery applied 22 patients were divided into two groups. 10 patients were administered Nebivolol and, 12 patients were received metaprolol at least 3 days preopearively. Routine IMA preparation was used for all patients,but in 9 patients radial arter greft was prepared for multiple Coronary bypass. Bleeding was followed 60 seconds and Prepared arterial grefts was monitored. After this measurment normotermic (37C) 10 ml ringer solution of 60mg papaverin topically used on arterial greft. Before the Extracorpereal circulation, IMA and radial artery grefts bleeding was followed 60 seconds again. Two measurement with at least 20 minutes intervalve.Results: Before the papaverin usage IMA and radial artery blood flow velocity no statistically different in Nebivolol and Metoprolol groups. After the topical papaverin usage IMA and radial artery grafts blood flow velocity increased statistically significant in Nebivolol group but only IMA blood floow velocity in Metoprolol group. Compared two groups, Nebivolol group blood flow velocity increase of IMA and radial artery grafts statistically significant more than Metoprolol group after papaverin usage.Conclusion: In our opinion, papaverin usage is more synergistic effect on blood flow velocity of arterial grafts of systemic Nebivolol received patients, than Metaprolol received patients, during coronary artery bypass surgery in patients who had an ischemic heart disease.