Çeşitli toprak örneklerindeki bazı organik kirleticilerin kromatografik tayinleri
Chromatographic determination of some organic pollutants in various soil examples
  1. Tez No: 570321
  2. Yazar: MUSTAFA YAŞILAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ŞAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak, Kalıntı, Degredasyon, HPLC, Soil, Residue, Degredation, HPLC
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmada susuz tarımda yaygın bir şekilde 2,4-D herbisitinin toprakta parçalanma süresi incelenmiştir. Bunun için üç farklı toprak tipinde (killi, kumlu, tınlı) toprak numuneleri alınarak laboratuvara getirilmiş ve hazırlanan herbisit çözelti toprak numunelerine uygulanmıştır. Daha sonra her hafta toprak numunelerinden laboratuvar numunesi alınarak 2,4-D herbisitin ve herbisitin ana metaboliti olan 2,4-DF analizi için metanol ekstraktları alınmış ve iki analit HPLC ile analiz edilmiştir. Killi toprakta 2,4-D için 1.haftada %71,6-82,6 arasında, 5. Haftada sonunda ise %3-20 arasında kalıntı tespit edilmiştir. 2,4-D herbisitinin parçalanma ürünü olan 2,4-DF'nin analizinde ise 1. haftada %1,6-7,6 arasında, 5. haftada ise %0,4-1,8 arasında kalıntı tespit edilmiştir. Kumlu toprakta 2,4-D için 1.Hafta da %42,6-65,6 arasında, 5.hafta sonunda ise %1-5 arasında kalıntı tespit edilmiştir. 2,4-DF için ise 1. hafta da %0,2-1,9 arasında, 5. haftanın sonunda %0,2' ye kadar tespit edilmiştir. Tınlı toprakta 2,4-D için 1.haftada %50,5-71,5 arasında, 5. hafta sonunda ise %2,1-10 arasında kalıntı tespit edilmiştir. 2,4-DF için ise 1. haftada %0,4-2,8 arasında, 5. haftanın sonunda %0,1' e kadar tespit edilmiştir Elde edilen sonuçlara göre susuz tarımda kullanılan 2,4-D herbisitinin toprakta bir miktar kalıntı bıraktığı ancak topraktaki nemin düşük olduğu koşullarda 2,4-DF kalıntısının çok az olması herbisitte parçalanma süresi yerine uçucu hale gelme sürecinin etkin olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, degradation time of 2,4-D herbicide in soil was investigated. For this purpose, soil samples of three different soil types (clay, sandy and loam) were taken to the laboratory and the prepared herbicide solution was applied to soil samples. Then, laboratory samples were weekly taken from soil samples and methanol extracts of two analytes were analyzed 2,4-D herbicide and 2,4-DF main metabolite of herbicide by HPLC. In the clay soil, residues were determined between 71,6-82,6% in the first week for 2,4-D and between 3-20% at the end of the 5th week. In the analysis of 2,4-D which is the decomposition product of 2,4-DF herbicide, residues were found between 1,6-7,6% in 1st week and between 0,4-1,8% in 5th week. In the sandy soil, residues were determined between 42.6-65.6% in the first week and between 1-5% at the end of the 5th week. For 2,4-DF, it was determined between 0,2-1,9% in the first week and up to 0,2% at the end of the 5th week. In loamy soil, residues were determined between 50,5-71,5% in the first week and between 2,1-10% at the end of the 5th week. For 2,4-DF, it was determined between 0,4-2,8% in 1st week and up to 0,1% at the end of 5th week. According to the results, it was found that 2,4-D herbicide used in anhydrous agriculture leaves some residue in the soil, but under the conditions where the moisture in the soil is low, 2,4-DF residue is very low and the volatilization process is effective instead of degredation time.