Arbüsküler mikorizal Fungus (Glomus spp.) türlerinin ceviz (Juglans regia) çöğürlerinin büyüme ve morfolojisi üzerine etkisi
Effect of Arbuscular mycorhizal Fungus (Glomus spp.) species on growth and morphology of walnut (Juglans regia) seedlings
  1. Tez No: 570333
  2. Yazar: NİLAY ÇAKIR YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEBAHATTİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Endomikoriza, Juglans regia L, çöğür biyokütlesi, çöğür morfolojisi, mikorizal kolonizasyon, Endomycorrhiza, Juglans regia L, seedling biomass, seedling morphology, mycorrhizal colonization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmada, önemli Arbüsküler Mikorizal Fungus (Glomus spp.) türlerinin, ceviz (Juglans regia L.) çöğürlerinin büyümeleri ve morfolojileri üzerine etkileri ile mikorizal birliktelik oluşturma düzeylerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Farklı Glomus türlerini içeren mikorizal fungus inokulumları (M-1, M-2, M-3 ve M-4), dört farklı ceviz (Fernor, Chandler, Kaman-1 ve Franquette) tohum kaynağına inokule edilmiştir. Bir büyüme sezonu sonunda, mikoriza uygulamalarının sürgün uzunluğu, ana kök uzunluğu, yaş kök biyokütle ve toplam yaş çöğür biyokütle değerleri dışındaki tüm büyüme parametreleri üzerine önemli düzeyde etkide bulunduğu, pişkinlik oranı dışındaki tüm morfolojik oranları, köklerdeki liflilik düzeyini ve sürgünlerdeki kıvrılma durumlarını etkilediği belirlenmiştir. Tohum kaynağının tüm büyüme parametreleri üzerine etkisinin önemli olduğu ve parametrelerin tamamında etkinin mikoriza uygulamalarından daha önemli olduğu belirlenmiştir. Glomus intraradices (M-3) ve Glomus iranicum (M-2) uygulamalarının çöğürlerin toplam biyokütle değerlerini artırdığı belirlenmiştir. Tüm tohum kaynaklarında ve mikoriza uygulamalarında benzer düzeyde kolonizasyon oranları gözlemlenmiş, ancak mikoriza uygulamaları farklı sayılarda spor çoğaltımı gerçekleştirmişlerdir. M-2 (Glomus iranicum) ve M-4 (Glomus mosseae) uygulamaları diğer uygulamalardan daha fazla sayıda spor üretmişlerdir. Temmuz 2019, 96 Sayfa.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to determine the effects of important Arbuscular Mycorrhizal Fungus species (Glomus spp.) on growth, morphology and mycorrhizal association levels of walnut (Juglans regia L.) seedlings. Four different mycorrhizal inoculums (M-1, M-2, M-3 and M-4) including different Glomus spp. were inoculated to four different seed sources of walnut (Fernor, Chandler, Kaman-1 and Franquette cv.). At the end of the one growing season, it is found that mycorrhizal applications had shown significant effects on all growth parameters of seedlings except of shoot length, length of main taproot, root and total seedling biomass in fresh base, and on all morphological rates except of sturdiness quotient. Mycorrhizal applications had also shown significant effects on root fibrosity, and the occurrence of slight curves on shoots. The effects of seed sources on all growth parameters of seedlings were found more significant than the effects of mycorrhizal applications. Glomus intraradices (M-3) and Glomus iranicum (M-2) fungus species had increased the seedling biomass values. Similar root colonization rates were observed, but different numbers of spores were detected among mycorrhizal applications. M-2 (Glomus iranicum) and M-4 (Glomus mosseae) mycorrhizal applications had produced more spores than the others. July 2019, 96 Pages.