Elma ağaçları üzerinetuzluluğun zararlı etkisinin azaltılmasında endofitlerin kullanımı
The use of endophytes in reducing the harmful effects of salinity on apple trees
  1. Tez No: 954330
  2. Yazar: DURMUŞ ALİ ÇARKACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SÖNMEZ, DOÇ. DR. KADİR UÇGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mikoriza (Mycorrhiza spp.), bakteri, tuz stresi, morfolojik ve fizyolojik parametreler, Mycorrhiza (Mycorrhiza spp.), bacteria, salt stress, morphological and physiological parameters
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Elma yetiştiriciliğinde tuz stresi, bitki gelişmesini ve kaliteyi olumsuz etkileyen abiyotik faktörlerdendir. Bu nedenle, sürdürülebilir biyolojik çözümlerle gündeme gelen mikrobiyal endofit uygulamaları stres toleransının artırılması bakımından büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada, elma yetiştiriciliğinde yoğun olarak kullanılan M9 (Jaune de Metz) anacı ile bu anaç üzerine aşılı Golden Reinders ve Pink Lady elma çeşitlerinin 1 yaşlı bitkileri kullanılmıştır. Fidanların 10 litre'lik perlit ortamında dikimleri yapılmıştır. Bu bitkiler mikoriza fungal endofit olarak bir arbusküler mikorizal fungus (AMF) türü olan Glomus iranicum ve bakteriyel endofit olarak ise; % 1 oranında Diazotrafik bakterilerden olan (Azospirillum brasilense) ve % 99 oranında ınert carrier-âtıl taşıyıcı içeren ürün ile aşılanmıştır. Çalışmada kontrol ve tuzlu su olmak üzere iki farklı sulama suyu uygulanmıştır. Tuzlu su elde edilmesi için mevcut kontrol solüsyonunun EC değeri 5 dS/m oluncaya kadar NaCl ilave edilmiştir. Tuz stresinin zararlı etkisinin azaltılması amacıyla yürütülen çalışmada morfolojik fizyolojik ve biyokimyasal parametrelerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tuzlu su (T) uygulamasına göre tuzlu su + fungal (TF) uygulaması; bitki boyunu %8.65, su kullanım etkinliğini (WUE) ise %3.14, net fotosentez hızını (A) %69.85, bitki N konsantrasyonu miktarını %13.66, P miktarını %13.04, Mg miktarını %37.21, Ca miktarını %13.33 oranında artırırken, prolin miktarını %15.04, Na miktarını %34.15, Cu miktarını %6.02 düşürmüştür. Tuzlu su (T) uygulamasına göre tuzlu su + bakteri (TB) uygulaması; bitki boyunu %6.6, net fotosentez hızını (A) %47.24, bitki N konsantrasyonu miktarını %14.21, Mg miktarını %41.86, Ca miktarını %18.67 oranında artırırken, P miktarında bir değişiklik olmamış, prolin miktarını %7.96, Na miktarını %33.98, Cu miktarını %12.03 oranında düşürmüştür. Bu sonuçlar mikorizal ilişkilerin elma bitkileri üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu göstererek tarımsal üretimde endofitlerin kullanım potansiyellerini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In apple cultivation, salt stress is considered one of the major abiotic stress factors that adversely affect both plant development and fruit quality. In this context, microbial endophyte applications, which are gaining attention as environmentally friendly and sustainable biological approaches, play a crucial role in enhancing plant tolerance to salinity stress. In this study, one-year-old plants of the apple cultivars Golden Reinders and Pink Lady, grafted onto the widely used M9 (Jaune de Metz) rootstock in apple cultivation. The saplings were planted in a 10-liter perlite medium. These plants were inoculated with an arbuscular mycorrhizal fungus (AMF) species, Glomus iranicum, as a mycorrhizal fungal endophyte, and with a product containing 1% of the diazotrophic bacterium Azospirillum brasilense and 99% inert carrier as a bacterial endophyte. Two different irrigation waters were applied in the study: a control and a saline irrigation water treatment. Sodium chloride (NaCl) was added to the control irrigation water including plant nutrition solution, until its electrical conductivity (EC) reached 5 dS/m to obtain the saline irrigation water. The aim of this study, conducted to mitigate the harmful effects of salt stress, was to determine morphological, physiological, and biochemical parameters. Compared to the salt water (T) treatment, the salt water + fungal (TF) treatment increased plant height by 8.65%, water use efficiency (WUE) by 3.14%, net photosynthesis rate (A) by 69.85%, plant nitrogen (N) concentration by 13.66%, phosphorus (P) content by 13.04%, magnesium (Mg) content by 37.21%, and calcium (Ca) content by 13.33%, while decreasing proline content by 15.04%, sodium (Na) content by 34.15%, and copper (Cu) content by 6.02%. Compared to the salt water (T) treatment, the salt water + bacterial (TB) treatment increased plant height by 6.6%, net photosynthesis rate (A) by 47.24%, plant nitrogen (N) concentration by 14.21%, magnesium (Mg) content by 41.86%, and calcium (Ca) content by 18.67%, while phosphorus (P) content remained unchanged. Additionally, proline content decreased by 7.96%, sodium (Na) content by 33.98%, and copper (Cu) content by 12.03%. These results demonstrate the positive effects of mycorrhizal relationships on apple plants, highlighting the potential use of endophytes in agricultural production.