Doğrudan yabancı yatırımlar, enerji tüketimi, göç ve karbondioksit salınımı ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkilerin analizi
Analysi̇s of the relationship between economi̇c growth wi̇th the energy consumpti̇on, migration, co2 emissions and direct foreign investments
- Tez No: 570361
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, İşletme, Econometrics, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, enerji tüketimi, karbon salınımı, göç, Economic growth, foreign direct investment, energy consumption, migrant
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu tez dört farklı gelir grubuna ait ülkelerin yıllık verilerini kullanarak doğrudan yabancı yatırımlar, yenilenebilir enerji tüketimi, yenilenemeyen enerji tüketimi, toplam göçmen nüfusu, karbondioksit emisyonu, toplam iş gücü ve sabit sermaye oluşumunun ekonomik büyüme üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaca yönelik dört farklı gelir grubuna göre modeller oluşturulmuştur. Yüksek orta ve düşük orta gelirli ülkelerde 1997-2013 yıllarını kapsayan veriler kullanılırken, yüksek gelirli ülkelerde 1996-2014, düşük gelirli ülkelerde 1997-2011 dönemini kapsayan veriler kullanılmıştır. Uzun dönemli sapmasız katsayılar ise panel FMOLS ve DOLS testleri kullanılarak tespit edilmiş, daha sonra Pairwise Granger panel nedensellik analizi ile değişkenler arasındaki ilişkinin yönü tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre yüksek gelirli ülkelerde ekonomik büyüme üzerinde CO2 emisyonu, sabit sermaye oluşumu, yenilenebilir enerji tüketimi ve göçmen nüfusundaki artışların pozitif ve önemli bir etkisi olduğunu, DYY ve yenilenemeyen enerji tüketiminin ise negatif etkisi olduğu gözlemlenmektedir. Yüksek orta gelirli ülkelerde DYY, CO2 emisyonu, sabit sermaye oluşumu ve iş gücünün artışı ile göçmen nüfusu ve yenilenemeyen enerji tüketimindeki azalışın ekonomik büyümeyi artıracağı sonucuna ulaşılırken yenilenebilir enerji tüketiminin ekonomik büyüme üzerinde anlamlı bir etkisi bulunamamıştır. Düşük orta gelirli ülkelerde DYY, CO2 emisyonu, göçmen nüfusu ve yenilenemeyen enerji tüketiminin ekonomik büyümeyi etkileyeceği düşük gelirli ülkelerde ise DYY, sabit sermaye oluşumu ve yenilenemeyen enerji tüketimi artışla beraber ve CO2 emisyonunundaki azalışların ekonomik büyümeyi artıracağı sonucuna ulaşılmıştır. Yenilenebilir enerji tüketiminin ise anlamlı bir etkisi tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of thesis is to examine the effects of foreign direct investment, renewable energy consumption, non-renewable energy consumption, total immigrant population, carbon dioxide emission, total labor force and fixed capital information on the economic growth by using the annual data group of for different countries. For this purpose were composed of four different income groups. In the high middle and low middle income countries, data covering the years 1997-2013 were used, while in the high income countries 1996-2014, the data covering the period 1997-2011 in low income countries were used. The long-run error-free coefficients were determined using the FMOLS and DOLS tests and then the Pairwise Granger panel causality analysis and the direction of the relationship between the vaiables were determined. According to the findings, it can be said that there is a positive and significant effect of CO2 emissions, fixed capital formation, renewable energy consumption anf increase in migrant population in the economic growth in the high income countries, while FDI and non-renewable energy consumption have a negative effect. In upper middle income countries, while FDI, CO2 emission, fixed capital formation and labor force increase the decline in migrant population and non-renewable energy consumption will increase economic growth, while renewable energy consumption has no significant effect on economic growth. In lower middle income countries FDI, CO2 emissioni migrant population and non-renewable energy consumption will affect economic growth. In low income countries, FDI, fixed capital formation and non-renewable energy consumption will increase, and CO2 emissions will increase economic growth. A significant effect of renewable energy consumption could not be determined.