Vajinal doğum yapmış kadınların doğum memnuniyeti ile ilişkili faktörler: Hastane tabanlı araştırma
The factors related to birth satisfaction of the women WHO gave vaginal birth: Hospital - based research
  1. Tez No: 570360
  2. Yazar: EFNAN GÜVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZAN KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebelik, doğum, doğum memnuniyeti, Birth, midwife, the satisfaction of birth
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Tanımlayıcı tipteki bu araştırma, vajinal doğum yapmış kadınların doğum memnuniyeti ile ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla 01 Ekim 2018 – 01 Haziran 2019 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Zonguldak Ereğli Devlet Hastanesi ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezin'de vajinal yol ile doğum yapan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 125 lohusa oluşturdu. Veriler etik kurul izni ve kurum izinleri alındıktan sonra,“Doğum Memnuniyet Ölçeği Kısa Formu (DMÖ-K)”kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde dağılımı, ortalama ve standart sapma, One way Anova, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis-H testleri ve Sperarman's sıra korelasyonu kullanıldı. Araştırmada kadınların yaş ortalamasının 26,3±3,9 olduğu, %24'nün primipar, %62,4'nün multipar ve %13,6'sının grandmultipar olduğu belirlendi. Çalışmamızda DMÖ-K toplam puan ortalamasının 15,2±3,7 olduğu ve kadınların %29,6'sının düşük, %70,4'ünün orta memnuniyet düzeyine sahip olduğu ve yüksek doğum memnuniyetine sahip kadın bulunmadığı saptanmıştır. DMÖ-K puanları yaş, eğitim seviyesi, çalışma durumu ve ekonomik durum açısından farklılık göstermezken, primipar lohusaların en düşük, grandmultipar lohusaların en yüksek puanı aldığı, gestasyonel hafta azaldıkça memnuniyetin azaldığı, canlı doğum sayısı arttıkça memnuniyetin arttığı, sağlık çalışanlarından doğum konusunda bilgi alan kadınların memnuniyetlerinin yüksek olduğu, istenmeyen gebeliklerde memnuniyetin daha düşük olduğu ve lavman, amniyotomi gibi bazı girişimlerin doğum memnuniyetini azalttığı belirlenmiştir (p≤0,05). Bu sonuçlar, kadınların doğum memnuniyetlerinin istenilen düzeyde olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The cross sectional survey was made with the aim of determining the satisfaction of This descriptive Type of research was conducted between 01 October 2018 and 01 June 2019 in order to determine the related factors of the birth satisfaction of the women who gave vaginal birth. The sample of the research consisted of 125 puerperant women who agreed to participate in the research and who gave vaginal birth in Zonguldak Women Birth and Child Diseases Hospital, Zonguldak Ereğli State Hospital and Zonguldak Bülent Ecevit University Health Implementation and Research Center. The datas were gathered and after getting the ethics committee and the other institutions' permissions via using the“Birth Satisfaction Scale Short Form (DMÖ-K)”. In the evaluation of the data, Number, percentage ditribution, One way Anova, Mann Whitney-U, Knuskal Wallis-H tests and the Sperarman's line correletions were used. In the research, it was determined that age average of the women was 26,3±3,9 and 24% were primipar, 62,4% were multipar, 13,6% were grandmultipar. In our study, the total average point of DMÖ- K was 15,2±3,7 and that 29,6% of the women had low birth Satisfaction, 70,4% of the women had medium Satisfaction level and that there were no women who had high birth Satisfaction. Whereas DMÖ-K points showed no differences in terms of age, education level, working and economic condtions, it was determined that the primipar puerperants had the Lowest and the grandmultipar puerperants had the highest points; as the gestational were decreased the Satisfaction increased, as the live birth rate increased the satisfaction increased. It was also determined that the women who received information about the birth from the health staff had high Satisfaction and the Satisfaction rate was lower in the unwanted pregnancies and some procedures like enama, amniotomy decreased the birth satisfaction. These results have shown that the birth satisfactions of the women are not in the desired level.