Ekonomik büyüme, nüfus artışı, doğrudan yabancı yatırım ve yenilenebilir enerji tüketimin ekolojik ayak izi üzerindeki etkisi: Sahra Altı Afrika ülkeleri örneği
The impact of economic growth, population increase, foreign direct investment and renewable energy consumption on the ecological footprint: the case of Sub-Saharan African countries
- Tez No: 980960
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN YAKIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekolojik Ayak İzi, Doğrudan Yabancı Yatırım, Yenilebilir Enerji Tüketimi, Ekonomik Büyüme, Nüfus Artışı, Sahra Altı Afrika
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ekonomik büyüme, doğrudan yabancı yatırımlar, yenilenebilir enerji tüketimi ve nüfus artışının Sahra Altı Afrika ülkelerinde yenilenebilir ekolojik ayak izi üzerindeki etkilerini panel veri analizi yöntemiyle incelemektedir. 1990–2020 dönemini kapsayan araştırmada, 26 ülkeden oluşan bir panel veri seti kullanılmıştır. Çalışmada bağımlı değişken olarak yenilenebilir ekolojik ayak izi ele alınırken, bağımsız değişkenler ekonomik büyüme, doğrudan yabancı yatırımlar (DYY), yenilenebilir enerji tüketimi ve nüfus artışı olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, yenilenebilir enerji kullanımının ekolojik ayak izi üzerinde negatif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Buna karşılık, doğrudan yabancı yatırımların ekolojik ayak izi ile pozitif ve anlamlı bir ilişki içerisinde olduğu belirlenmiştir. Ekonomik büyümenin etkisi negatif yönde olup istatistiksel olarak anlamlıdır; nüfus artışının ise pozitif yönlü ve düşük düzeyde anlamlı bir etkisi saptanmıştır. Bu sonuçlar, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşabilmek adına yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması gerektiğini ve çevre dostu yatırım politikalarının teşvik edilmesinin önem arz ettiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the effects of economic growth, foreign direct investment (FDI), renewable energy consumption, and population growth on the renewable ecological footprint in Sub-Saharan African countries using a panel data approach. Covering the period from 1990 to 2020, the analysis employs a panel dataset comprising 26 countries. The dependent variable of the study is the renewable ecological footprint, while the independent variables include economic growth, FDI inflows, renewable energy consumption, and population growth. The findings indicate that renewable energy consumption has a statistically significant negative effect on the ecological footprint, suggesting its potential in reducing environmental pressure. In contrast, foreign direct investment shows a positive and significant correlation with the ecological footprint, implying environmentally adverse effects. Economic growth is negatively associated with the ecological footprint and statistically significant, while population growth has a positive but only moderately significant impact. These results underscore the necessity of promoting renewable energy sources and implementing environmentally responsible investment policies to achieve sustainable development goals in the region.