Özel ilkokulların kurumsal itibarı konusunda yönetici, öğretmen ve veli görüşleri : Malatya örneklemi
Opinions of administrators, teachers and parents on rrivate elementary schools' corporate reputation: Malatya case
- Tez No: 570426
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİFE KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Algı, Kurumsal İtibar, Paydaş Değerlendirmesi, Özel Okul, Perception, Corporate Reputation, Stakeholder Assessment, Private School
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
İtibarın günlük yaşamımızda önemli yeri vardır. Herhangi bir ürün ya da hizmet satın alırken; algılara, tecrübelere kısacası ürün ve hizmetin itibarına bakılarak satın almaya karar verilir. İtibar kurumların en değerli varlıkları olarak görülmektedir ve kuruma yönelik algılardan oluşan değerlendirmeyi içermektedir. Bu çalışma, özel okulların, paydaşları olan yönetici, öğretmen ve veliler tarafından kurumsal itibarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Değerlendirmede; paydaşların okullarının itibarını nasıl algıladıkları, paydaş değerlendirmesi sonucu kurumsal itibarın boyutlara göre nasıl değiştiği, paydaşların demografik özellikleri ile kurumsal itibarın boyutları arasında ilişkinin olup olmadığı, kurumların itibarlarının en yüksek ve en düşük olduğu boyutların belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma sürecinde kurumsal itibarla ilgili alanyazın tarandıktan sonra kurumsal itibarın kavramsal çerçevesi ortaya konulmuştur. Sonrasında kurumsal itibarın; yönetim ve liderlik, duygusal çekicilik, çalışanlar ve çalışma ortamı, ürün ve hizmetler, finansal performans, sosyal sorumluluk, kurumsal etik boyutlarından oluşan ölçek geliştirilmiştir. Çalışmanın verileri geliştirilen“Kurumsal İtibar Ölçeği”ile toplanmıştır. Araştırma 2016-2017 yılı ikinci döneminde Malatya ilinde bulunan 5 özel okulda görev yapan 8 yönetici ve 54 öğretmen ile 96 veli ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde doğrulayıcı faktör analizi ile ölçeğin geçerliliği ölçülmüş, ölçeğin güvenilirliği için ise McDonald's ω katsayısı kullanılmıştır. Analiz sonucunda kurumların itibar algılama düzeyi sıralaması yüksekten düşüğe doğru yönetici, öğretmen ve veliler şeklindedir. Demografik verilere göre farklılık incelendiğinde; yönetici ve öğretmenlerin kurumda çalışma süresi değişkeninde anlamlı farklılık görülürken, velilerde ise eğitim durumu ve yaş değişkeninde anlamlı farklılık görülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre diğer demografik değişkenlerin kurumsal itibarı belirlemede önemli bir etken olmadığı anlaşılmıştır. Toplam itibar düzeyleri açısından yönetici ve öğretmenlerin algılamaları velilerden daha yüksek bulunmuştur. Aynı sonuca itibarın boyutlarının incelenmesiyle de ulaşılmıştır. 7 boyutun her birinde yönetici ve öğretmenlerin itibar düzeylerinin velilerden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. İtibarın en yüksek olarak algılandığı boyut duygusal çekicilik olurken, en düşük olarak algılanan boyutu yönetici ve öğretmenlerde çalışanlar ve çalışma ortamı, velilerde ise finansal performans boyutu olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Reputation has an important place in our daily life. When buying any product or any service, people decide whether they will buy or not based on their perceptions, experiences; namely reputation of the product and the service. Reputation is regarded as the most valuable asset of the institutions and it includes the evaluation of the perceptions about the institution. This study was conducted to see how teachers, parents, and managers who are stakeholders perceive the reputation of their school. In the evaluation part, it is aimed to determine how stakeholders perceive the reputation of their schools, how corporate reputation changes according to its dimensions, whether there is a relationship between the demographic characteristics of stakeholders and the dimensions of corporate reputation, and whether the institutions ' reputations are highest and lowest. In the research process, the conceptual framework of corporate reputation was put forward after the literature related to corporate reputation had been examined. Then, a scale consisting of management and leadership, emotional charm, employees and working environment, products and services, financial performance, social responsibility, corporate ethics of corporate reputation was developed. The data were gathered through the“Corporate Reputation Scale”which was developed. The study was conducted with 8 managers, 54 teachers and 96 parents in 5 private schools located in Malatya. In the analysis of data, the validity of the scale was measured with Confirmatory Factor Analysis and McDonald's ω coefficient was used for the reliability of the scale. As a result of the analysis, the ranking of institutions from high to low at reputation perception level is in the form of managers, teachers and parents. When the differences are examined according to demographic data, it is seen that there is a significant difference in the working time factor of managers and teachers in the institution, and there is a significant difference in the education status and age factors of parents. According to the findings obtained from the study, other demographic variables are not an important factor in determining institutional reputation. The perceptions of managers and teachers are found to be higher than parents in terms of total reputation levels. The same result was achieved by examining the dimensions of the reputation. It was concluded that in each of the 7 dimensions, the level of reputation of managers and teachers was higher than the parents. According to the results, the highest perceived dimension of reputation is emotional attractiveness, while the lowest perceived dimension is the employees and working environment in the managers and teachers and financial performance dimension in parents.