Afete hazırlık tutumunu etkiyen bireysel değişkenler
Individual variables impacting disaster preparedness attitudes
- Tez No: 570640
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Afet, Afet Yönetimi, Tutum, Afete Hazırlık Tutumu, Disaster, Disaster Management, Attitude, Disaster Preparation Attitude
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Günümüzde afetler sonucunda ortaya çıkan kayıpların önlenebilmesi için birçok eğitim, tanıtım ve bilinçlendirme çalışması yapılsada, insanların afetlere olan hazırlık yaklaşımları tam anlamıyla geliştirilememektedir. Bu durum da insanların afetlere karşı sahip oldukları tutumla yakından ilgilidir. Tutumlar; düşünsel, duygusal ve davranışsal ögelere sahiptir. Bu üç öge üzerinde gerekli etki yapılamadığı sürece bireylerin afete hazırlık seviyeleri olumlu yönde değişiklik göstermemektedir. Bu çalışmanın amacı, afete hazırlık tutumunu etkileyen bireysel değişkenleri belirlemek ve ''afete hazırlık tutumu'' kavramını incelemektir. Bu kapsamda, öncelikli olarak araştırmada kullanılacak teorik ve kavramsal çerçeve belirlenmiştir. Konu ile ilgili literatür araştırmasının ardından veri toplama aracı olarak 58 sorudan oluşan soru formu sahada uygulanmıştır. Soru formunun birinci bölümünde katılımcıların demografik özellikleri, ikinci bölümünde genel afet bilinç ve hazırlık düzeyleri, üçüncü bölümünde ise afetlere hazırlık tutumları ile ilgili sorular yer almaktadır. Araştırmanın evreni Isparta il merkezinde ikamet eden 18-65 yaş arası okur-yazar kişilerdir. Elde edilen veriler SSPS 21 paket programında Ki-Kare, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testleri ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, bireysel değişkenlerin afete hazırlık tutumunu ve bu durumun da afete hazırlık seviyesini etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The attitudes of people regarding disaster preparations have not developed entirely despite the fact that various trainings, raising awareness activities or events have recently been conducted for purposes of minimizing the losses after disasters. This is closely related to the attitudes of people towards the disasters. The attitudes have spiritual, sensual and behavioral properties. No positive improvements could be tracked in the disaster preparation levels of individuals unless these three areas have been impacted properly. The objective of this study is to determine the individual variables impacting disaster preparation attitude and to examine the concept of“attitude of disaster preparation”. To this end, the frameworks of the theoretical and conceptual methods that will be used in the study have primarily been designed. Following the literature scan regarding the topic, a question form involving 58 questions designed to collect data have been implemented in field. The first part of the question form involves the demographic properties of the participants while the second part involves disaster awareness and preparedness levels and finally the last section involves questions to test disaster preparation attitudes. The population of the study is formed by literate aged 18 to 65 residing in Isparta city center. The data obtained from the question form have been analyzed via SSPS 21 package software and via Ki-Kare, Mann Whitney U and Kruskal Wallis tests. In conclusion, it has been found that the individual variables impact disaster preparation attitude and that this, hence, impacts the level of disaster preparation.