İklim değişikliği risk algısının tarıma etkisi: Genişletilmiş planlı davranış teorisi
The impact of climate change risk perception on agriculture: The extended theory of planned behaviour
- Tez No: 1014868
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM KIYMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Afet riski, Disaster risk
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Daha sonİklim değişikliği, sosyal, ekonomik ve çevresel yapılar üzerinde derin ve kalıcı etkiler oluşturan önemli bir küresel sorun olarak öne çıkmakta ve bu süreçle ilişkili afetlerin hem sıklığında hem de şiddetinde artış gözlenmektedir. Bu durum, söz konusu afetlerin yalnızca doğal süreçlerin bir sonucu olmadığını, aynı zamanda insan faaliyetleriyle de yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda bireylerin iklim değişikliğine ilişkin risk algıları, afetlere hazırlık ve uyum davranışlarının şekillenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Tarım sektörü ise iklim değişikliği kaynaklı afetlerden doğrudan etkilenen başlıca alanlardan biri olup, risk algısı bireylerin bu konudaki davranış niyetleri ve davranışları üzerinde belirleyici bir etkiye sahiptir. Bu nedenle mevcut çalışmada, iklim değişikliği risk algısının tarıma yönelik etkileri genişletilmiş Planlanmış Davranış Teorisi (PDT) çerçevesinde incelenmiştir. Araştırmada geliştirilen hipotezler yapısal eşitlik modeli (YEM) kullanılarak test edilmiştir. Analiz sonuçları, iklim değişikliği risk algısının niyet üzerinde anlamlı ve pozitif (β=0.524, p=0.000), iklim değişikliğine yönelik tutumun niyet üzerinde anlamlı ve pozitif (β=0.734, p=0.000), öznel normun niyet üzerinde anlamlı ve pozitif (β=0.356, p=0.000), algılanan davranış kontrolünün niyet üzerinde anlamlı ve pozitif (β=0.224, p=0.000), niyetin davranış üzerinde anlamlı ve pozitif (β=0.704, p=0.000) ve iklim değişikliği risk algısının iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerine yönelik algı üzerinde anlamlı ve pozitif (β=0.634, p=0.000) bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda, gelecekte yapılacak çalışmaların farklı bölgelerde ve farklı örneklem gruplarında benzer modelleri test ederek iklim değişikliği risk algısının tarımsal uyum davranışları üzerindeki etkilerini daha kapsamlı biçimde incelemesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Climate change stands out as a significant global problem creating profound and lasting impacts on social, economic, and economic structures, and this process is observed to increase both in yields and in the occurrence of growth. This situation shows that these disasters are not only a natural consequence but can also be facilitated by human activities. Risk perceptions related to this controlled climate play a significant role in shaping disaster preparedness and adaptation conditions. The agricultural sector is one of the regions directly affected by the occurrence of climate change, and this climate change has a structure that can be structured in terms of risk perception and reproduction. Therefore, the distribution of the effects of climate risk perception on agriculture within the framework of Planned Behavior Theory (PBT) is examined. In the research, elasticities were tested in a controlled manner using the Flexible Freedom Model (FFM). The analysis results show that climate change risk perception has a significant and positive effect (β=0.524, p=0.000), orientation towards climate change has a significant and positive effect (β=0.734, p=0.000), subjective normative intention has a significant and positive effect (β=0.356, p=0.000), perceived signal control has a significant and positive effect (β=0.224, p=0.000), n-signal has a significant and positive effect (β=0.704, p=0.000), and climate change risk perception has a significant and positive effect (β=0.634, p=0.000) on perception of the impacts of climate change on agriculture. Accordingly, a more comprehensive formal examination of the distribution of climate change risk perception management fits in different groups and in different ways at regular intervals is possible with similar model tests.