Sosyal medyada vergi algısı
Tax perception in social media
  1. Tez No: 570747
  2. Yazar: OĞUZ KAĞAN AHMET KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSA SAĞBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, vergi, vergi algısı, Social media, tax, tax perception
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı sosyal medyada vergi ve vergi algısını incelemektir. En yoğun kullanılan Google Scholar, Google, Wikipedia, Twitter gibi uluslararası, Ekşi Sözlük gibi ulusal sosyal medya platformları üzerinde vergi ve vergi algısı araştırılmıştır. Sosyal medya kullanıcılarının vergi ile ilgili oluşturdukları içerikler, paylaştıkları düşünceler ve paylaşım yapma sıklıkları incelenmiştir. Ayrıca vergiden sorumlu bakanlık olan Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın sosyal medya kullanım düzeyi ile ilgili araştırma yapılmıştır. Toplanan birincil veriler içerik analizi, dönemler arası karşılaştırma gibi yöntemlerle analiz edilmiştir. Sosyal medyada vergi konusunun artan bir şekilde ilgi gördüğü gözlenmiştir. Verginin sosyal medyada hızlı bir şekilde gündem olduğu ve kullanıcılar tarafından paylaşılan içeriklerde yer bulduğu sonucuna ulaşılmıştır. Toplumdaki vergi algısını olumlu yönde geliştirmek ve vergi ile ilgili konularda toplumu bilgilendirmek için sosyal medyanın geleneksel medyadan daha önemli bir enstrüman olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine tax and tax perception in social media. Tax and tax perception are studied by using most widely used international social media platforms such as Google Scholar, Google, Wikipedia, Twitter, and local social media platforms such as Ekşi Sözlük. Social media users' thoughts, contents and the frequency of sharing on tax issues are examined. Moreover, social media usage of the Ministry of Treasury and Finance that is responsible from taxation is examined. The primary data collected are analyzed by methods such as content analysis and inter-period comparison. It is observed that the issue of tax receives increasing attention on social media. It could be suggested that tax becomes a trending topic in some occasions on social media and that it is included in shared contents by users. It could also be suggested that social media is more important instrument than traditional media to influence the perception of tax positively and to inform the society about tax issues.