Kadınların kanser tutumlarının değerlendirilmesi ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
Evaluation of women's cancer attitudes and investigation of affecting factors
- Tez No: 570840
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERAL KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ebe, kadın, kanser tarama, toplum, tutum, Attitudes, cancer screening, midwife, society, women
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Kadınların Kanser Tutumlarının Değerlendirilmesi Ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi Amaç: Bu çalışma kadınların kanser tutumlarının değerlendirilmesi ve etkileyen faktörlerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma tanımlayıcı ve zaman açısından kesitsel tipte yapılmıştır. Araştırma Erzurum Palandöken İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Solakzade Aile Sağlığı Merkezi'nde 1 Aralık 2018 - 31 Mart 2019 tarihleri arasında yapılmıştır. Bu tarihler arasında başvuran, araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 380 kadın araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında 'Kişisel Bilgi Formu' ve 'Kansere İlişkin Tutumları Ölçme Anketi -Toplum Versiyonu Ölçeği' kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, frekans, yüzde, t Testi, Tek Yönlü Varyans analizi, LSD Post Hoc testi, Kruskal Wallis H testi, Mann Whitney U testi, Dunnet T3 Post Hoc analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada kadınların kansere ilişkin tutumları ölçme anketi toplam puan ortalamasının 2.06±0.66, iyileşmenin imkânsız olması alt boyutu puan ortalamasının 2.30±0.91, ayrımcılık alt boyutu puan ortalamasının 1.76±0.99, kanser tanısını ortaya çıkarma/yayma alt boyutu puan ortalamasının 1.97±0.91 olduğu bulunmuştur. Yapılan istatistiksel analizde kadının yaşı, eğitim durumu, evlilik yılı, eşinin yaşı, eşinin eğitim durumu, çalışma durumu, meslek, gelir durumu ve aile tipi ile iyileşmenin imkansız olması alt boyutu arasında anlamlı fark olduğu bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada kadınların kansere ilişkin tutumlarının olumsuza yakın olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Women's Cancer Attitudes and Investigation of Affecting Factors Aim: This study was conducted to evaluate women's attitudes to cancer and to examine the factors that affect it. Materıal And Method: This research was conducted in a cross sectional type in terms of descriptive and time. The research was conducted between December 1, 2018 and March 31, 2019 at the Solakzade Family Health Center in Erzurum Palandöken District Health Directorate. 380 women who came to the Health Center between these dates, met the criteria for inclusion in the study and volunteered to participate in the study made up a sample of study. While collecting the data, 'A Personal Data Form' and 'A Survey Measuring Attitudes About Cancer -Community Version Scale' were used. When the data was evaluated, frequency, percentage, t Test, One- way Variance analysis, LSD Post Hec Test, Kruskal Wallis H test, Mann Whitney U test, Dunnet T3 Post Hoc analyses were used in the evaluation of the data. Fındıngs: In this study, It was found out that the total score average of the survey measuring the attitudes of women about cancer was 2.06±0.66, the recovery is impossible lower size points average 2.30±0.91, the lower size of the discrimination score averaged 1.76±0.99, the lower size score of uncovering/spreading cancer diagnosis averaged 1.97±0.91. In the statistical analysis made, it was found that there was a significant difference between the age of the woman, education status, year of marriage, age of the spous, education status of the spous, working status, occupation, income status and family type and the lower size of the impossible to recover. Result: In this study, it was determined that the attitudes of women regarding cancer were close to negative.