Kentleşmeye bağlı çevre sorunları ve çözüm yolları
Environmental problems related to urbanization and solutions
- Tez No: 570987
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VAHAP GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Urbanization, Environmental Problems, Sustainable City, Green City, Green Consumption
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Kentleşmeye bağlı çevre sorunlarını tetikleyen unsurların başında Göçler ve düzensiz şehirleşme, yer almaktadır. Düzensiz kentleşme sonucunda toprağın yanlış kullanımı ve doğal bitki örtüsünün tahribi çevre sorunlarına yol açmaktadır. Kentlerde yaşanan önemli çevre sorunlarından bir diğeri de hava kirliliğidir. Kentleşmenin hayat tarzının etkileşimi ile beraber kentleşme ile birlikte insanların tüketim düzeylerinin eskiye oranla bir hayli yükselmesine yol açmaktadır. Yüksek tüketim düzeyi de kentlerde çok büyük atıkların oluşmasına yol açar. Atıklar sebebiyle kirlenmiş bir hava, toprak ve su bu bölgelerdeki bitki örtüsüne ve diğer canlılara büyük çapta zarar verilmektedir. Türkiye'de 1950'li yıllardan sonra Kırsal kesimden kentlere doğru bir nüfus akışkanlığı oluşması ve bunun sonucundaki kontrolsüz nüfus artışı bir yandan kentleşmeyi hızlandırmıştır. Kentleşmeye bağlı çevre sorunları Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri de doğal çevre dengesinin bozulmasına ve yaşanabilir çevrenin azalmasına yol açmaktadır. Kentleşme sonucu üretim ve tüketim faaliyetlerinden kaynaklanan hava kirlenmesi, su kaynaklarının kimysal yapılarının bozulması ve toprak yapısının biyolojik değişimi canlıların yaşamını olumsuz yönde etkileyecek boyutlara ulaşmıştır. Dolayısıyla bu etkileşimlerden kaynaklana çevre sorunları, insanların yaşadıkları hayat ortamının doğal yapısını tahrip etmektedir. Ülkemizde kentleşmeye bağlı olarak su, hava dengesinin bozulması ve doğal kaynakların yok olmasının önüne insanlarımıza çevre bilincinin verilmesiyle geçilebilir. Bunun için Yeşil kent uygulamaları, Sürdürülebilir kent projeleri uygulanılması doğal çevrenin korunması açısından gerekli olmaktadır. Bu nedenle üreticiler ve tüketiciler tarafından çevre dostu olan ürün ve hizmetleri üretilmesi çevrenin korunmasında yeşil tüketici ve yeşil tüketim anlayışının yaygınlaşması gerekmektedir. Anahtar Kelimeler. Kentleşme, Kentlileşme, Çevre Sorunları, Sürdürülebilir Kent, Yeşil Kent, Yeşil Tüketim
Özet (Çeviri)
Migration and irregular urbanization are among the main factors triggering environmental problems related to urbanization. Improper use of soil as a result of irregular urbanization and destruction of natural vegetation is caused environmental problems. Air pollution is another important environmental problem in cities. Together with the interaction of the lifestyle of urbanization, with the urbanization, the consumption level of the people increases considerably. The high level of consumption also leads to very large wastes in cities. Polluted air, soil and water pollution caused by waste, vegetation and other living things in these regions are damaged to on a large scale In Turkey, an accurate population flow to the cities from rural areas after 1950 and uncontrolled population growth, with the result that, on the one hand urbanization has accelerated. Environmental problems due to urbanization As a result of global warming and climate changes, the natural environment balance deteriorates and the livable environment is reduced. As a result of urbanization, air pollution resulting from production and consumption activities, deterioration of chemical structures of water resources and biological change of soil structure have reached the dimensions that will adversely affect the life of living things. Therefore, environmental problems caused by these interactions destroy the natural structure of the living environment. In our country, depending on the urbanization of water, air balance deterioration and the beginning of the destruction of natural resources is possible to give environmental awareness to our people. For this purpose,“Green city applications”and“implementation of sustainable urban”projects are necessary for the protection of the natural environment. Therefore, the production of products and services that are environmentally friendly by producers and consumers will be possible with the green consumer and green consumption concept becoming widespread in the protection of the environment.