İnsanliğin ekolojik krizi: Küresel iklim değişikliği örneği
Ecological crisis of humanity: A case study about global climate change
- Tez No: 262474
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Küresel İklim Değişikliği, küresel ısınma, kalkınma, sürdürülebilir kalkınma, ekoloji, Global Climate Change, Global Warming, Development, Sustainable Development, Ecology
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
18. yüzyılın ikinci yarısıyla 19. yüzyılın ilk yılları arasında, enerji, tekstil, demir, çelik ve ulaştırma üretimlerini etkileyen yeni buluşların ve özellikle buharlı makinanın keşfiyle makinalaşmış sanayi üretiminin ortaya çıkması, Avrupa'daki sermaye birikiminin artmasına neden oldu ve bir dizi ekolojik sorunu da beraberinde getirdi. 1970'lerle birlikte; hava kirliliği, sanayi atıkları, nükleer kirlilikler vb. gibi bir dizi ekolojik tahribatın ortaya çıkması, siyasal konjonktürü de etkileyerek, protest hareketin içinde bir ekoloji hareketinin doğmasına neden oldu.Bahsi geçen sanayi devriminin bir etkisi olarak kömür, petrol gibi fosil bazlı yakıtların yoğun bir biçimde kullanılması, atmosferde sera gazlarının artmasıyla birlikte, başta küresel ısınma olmak üzere bir dizi küresel iklim değişikliğine neden oldu ve 1970'lerde hissedilen ekolojik sorunlar, bu sorunsal ile birlikte günümüzde bir ekolojik krizin sinyallerini verdi. Bu nedenle, küresel iklim değişikliği, 21. yüzyılın en çok tartışılan konusu konumuna geldi. Bu çerçevede, kapitalist sermaye birikim süreci; ekonomik eşitsizliğin, sınıf çatışmalarının, çalışma saatlerindeki artışın ve bir dizi toplumsal sorunun yanında, küresel ısınmanın tetiklediği bir dizi ekolojik sorunun, insan türünü ve eko-sistemi tehdit eden felaketlerin ve genel anlamda insanlığın doğadan yabancılaşmasının tetikleyicisi oldu.Günümüzde, bireyler, toplumlar ve devletler; sera gazı salınımlarının azaltılmasını amaçlayan Kyoto protokolü benzeri küresel girişimlerde bulunmakta, küresel iklim değişikline adaptasyon stratejileri geliştirmekte ve küresel iklim değişikliği sonucunda oluşacak olan değişimden en verimli şekilde nasıl faydalanacaklarının yollarını araştırmaktadırlar.Bu tezde, küresel iklim değişikliğinin nedenleri ve sonuçları üzerine odaklanılacak, sürdürülebilir kalkınma paradigmasının küresel iklim değişikliğine ve genel anlamda ekolojik krize yönelik çözüm arayışları incelenecek ve yeni yaşayış biçimleri ile yönetsel uygulamalar üzerine tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Between the first half of 18th Century and the beginning of the 19th Century, breakthroughs and innovations in energy and textile sectors, iron and steel industries, transportation and especially the discovery of steam engines and industrial production paved the way of increase in capital accumulation in Europe. This advancement was accompanied with several ecological issues. Since 1970s, the appearance of some ecological damages such as air pollution, industrial wastes, nuclear pollution etc. affected the political conjecture and resulted in an ecological movement within the protest front.As a consequence of the industrial revolution, common use of fossil fuels like coal and oil caused ?Greenhouse Effect? in the atmosphere and global climate change. Therefore, global climate change has become the most frequently discussed topic in 21st Century. In this context, capitalist process causes economical inequality, class struggles, increase in working hours and several social problems as it triggers Global Warming oriented issues, disasters which threaten the human species and ecosystems as well. In general sense, it also accelerated the alienation of human beings from the nature.Today, individuals, societies and states involve in global initiatives like Kyoto Protocol. They also improve adaptation strategies against global climate change and do researches the most efficient ways and conditions during the probable climate change.In this thesis, it is aimed to focus on the causes and effects of global climate change, to examine the solution strategies that are offered by paradigm of sustainable development and to discuss new styles of life and administrative applications.