Lisans düzeyinde turizm rehberliği eğitiminde mesleki İngilizce dersine yönelik bir değerlendirme
An assessment on vocational English lesson in undergraduate tourism guiding education
  1. Tez No: 571151
  2. Yazar: EFE TAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELÇİN DOĞAN GÜRBÜZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Turizm, Education and Training, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Rehberliği Eğitimi, Mesleki İngilizce, Özel Amaçlı ingilizce, Tourism education, Vocational English, English for specific purposes
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma, lisans düzeyindeki turizm rehberliği programlarında yer alan mesleki İngilizce dersini değerlendirmeye yöneliktir. Bu bağlamda yarı yapılandırılmış soru formu aracılığıyla yüz yüze, telefonla ve internet yoluyla yapılan görüşmeler sonunda 22 eylemli profesyonel turizm rehberi, 15 öğretim elemanı ve 56 öğrenciden veri toplanmıştır. Ayrıca 22 öğrenciye Mesleki İngilizce İhtiyaç Analizi uygulanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden betimsel analiz kullanılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında bazı üniversitelerde mesleki İngilizce dersi bulunmadığı, verilen mesleki İngilizce derslerinin yetersiz olduğu, saha uygulamalarına ve konuşma becerilerine daha fazla önem verilmesi gerektiği, hazırlık sınıfının zorunlu olması gerektiği, özellikle YDS türü sınav çalışmalarının mesleki İngilizce dersi dışında yapılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak üniversitelerin mesleki İngilizce ders saati, müfredatı, öğretim elemanlarının uzmanlıkları ve kullanılan kaynaklar açısından bir standart olmadığı görülmüştür. Bu doğrultuda birtakım öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate Vocational English lesson in Undergraduate Tourism Guiding education. In this sense, data were collected through the interviews of 22 active professional tourist guides, 15 academic instructors, 56 students. Interviews were carried out face to face, on phone and online. Besides Vocational English Need Analysis was apllied to 22 students. Qualitative research method was used in this study and descriptive analysis were conducted. From the findings, it has been understood that some universities do not have vocational lesson, the vocational English education which is given is inadequate. Speaking skills and fieldwork practices should be prioritized more and Foreign Language preparatory classes must be compulsory. Preparation for YDS exam needs to be done out of the vocational english classes. Consequently it has been understood that vocational English lesson hours, curriculum, the major of instructors, the resources used are not standard. Accordingly this study offers a number of suggestions.