Yumurta tavuğu rasyonlarında farklı oranlarda kullanılan tritikalenin performans, yumurta kalitesi ve bileşenlerine etkisi
The effect of triticale to laying hen diets on performance, egg quality and components
  1. Tez No: 571254
  2. Yazar: MEHMET YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yumurta tavuğu, Tritikale, yumurta kalite özellikleri, yumurta sarısı kolesterol, Layinghen, Triticale, egg quality characteristics, egg yolk cholesterol
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırma, yumurta tavuğu rasyonlarına mısırın yerine %80 düzeyine kadar farklı oranlarda katılan tritikale ilavesinin performans, yumurta kalitesi ve bileşenlerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışma 36 haftalık yaşta toplam 72 adet lohman Brown ırkı kahverengi yumurtacı tavuklar üzerinde yapılmıştır. Araştırma 14 hafta sürdürülmüş ve her iki haftada bir analizleri yapılmıştır. Sonuç olarak, yapılan çalışma sonuçlarına göre yumurtacı tavuk rasyonlarına mısır yerine %80 düzeyine kadar farklı oranlarda katılan tritikalenin canlı ağırlık, yem tüketimine, yumurta verimine, yemden yararlanma oranı, yumurta kütlesine, yumurta kabuğu orta kısmına yumurta sarısı L* değerine, şekil indeksine, yumurta sarısı kolesterolüne, yumurta duyusal analiz değerlerine ve kan parametrelerine bir etkisinin bulunmadığı görülmüştür. Fakat yumurtacı tavuk rasyonlarına mısır yerine %80 düzeyine kadar farklı oranlarda katılan tritikalenin yumurta ağırlığına, yumurta en oranına, yumurta boy oranına, yumurta ak ağırlığına, yumurta sarı ağırlığına, yumurta kabuk ağırlığına, yumurta küt kısmına, yumurta sivri kısmına, yumurta kabuk kalınlığına, yumurta sarısı a* değerine, yumurta sarısı b* değerine, yumurta elangasyon değerine, yumurta ak oranı (%) değerine, yumurta sarı oranı (%) değerine, yumurta kabuk oranı (%) değerine, yumurta yüzey alanına, birim alanı kabuk ağırlığına, yumurta sarı-beyaz oranı (%) değerine ve yumurta hacmine etki ettiği görülmüştür. Yumurtacı tavuk rasyonlarına mısırın yerine % 20, % 40, % 60, % 80 düzeyine kadar tritikalenin rasyonlarının içine multi-enzim (1 tona 1kg, b-glukunaz-ksilanaz-selülaz) katılarak canlı ağırlık, yumurta verimi, yemden yararlanma oranı, yumurta kütlesi ve kolesterol bakımından kullanılabilir olduğu sonucuna varılmıştır. Yumurta sarısı a* ve b* değerlerin de ise T20 grubunun daha iyi sonuç verdiği görülmektedir. Ekonomik yönden değerlendirildiğinde multi-enzimin maliyet açısından dikkate alınması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of different levels up to 80% triticale added to instead of corn into laying hen diets on performance, egg quality and components. The study was conducted on 72 lohman Brown breed brown laying hens aged 36 weeks. The experiment was carried out for 14 weeks and analyzed every two weeks. In this experiment, It was seen that triticale added to laying hen diets up to 80% instead of corn had no effect on live weight, feed consumption, egg yield, feed conversion rate, egg mass, eggshell middle part egg yolk L * value, shape index, egg yolk cholesterol, egg sensory analysis values and on blood parameters.However It was seen that triticale added to laying hen diets up to 80% instead of corn had an effect on egg weight, egg width, egg length ratio, egg white weight, egg yellow weight, egg shell weight, egg blunt part, egg pointed portion, egg shell thickness, egg yolk a * value, egg yolk b * value, egg elangation value, egg white ratio (%) value, egg yellow ratio (%) value, egg shell ratio (%) value, egg surface area, unit area shell weight, egg yellow and white ratio (%) and egg volume. Consequently, multi-enzyme (1kg,β-glucanase,xylanase-cellulase) in triticale rations up to 20, 40, 60, 80 % replace of corn in the laying hen diets were added to live weight, egg yield, feed conversion rate, egg mass and cholesterol. It was concluded that it can be used. Egg yolk a* and b* values also showed better results in the T20 group. Economically evaluated should be considered in terms of cost multi-enzyme.