Cerrahi yoğun bakımlarda santral kateter ilişkili kan dolaşımı infeksiyonunu önlemede bakım paketi yaklaşımının etkisi
The effect of the care bundle approach on the prevention of central catheter-related blood circulation infection in surgical intensive care
  1. Tez No: 571301
  2. Yazar: EDA AKYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İKBAL ÇAVDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Santral Venöz Kateter, Yoğun Bakım Ünitesi, Kan Dolaşımı İnfeksiyonu, Bakım Paketi, Central Venous Catheter, Intensive Care Unit, Blood Circulation Infection, Care Bundle
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Akyol, E. (2019). Cerrahi Yoğun Bakımlarda Santral Kateterle İlişkili Kan Dolaşımı İnfeksiyonlaının Önlenmesinde Bakım Paketi Yaklaşımının Etkisi. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Bu çalışma cerrahi yoğun bakım ünitelerinde santral kateter ilişkili kan dolaşımı infeksiyonlarının önlenmesinde bakım paketi yaklaşımını incelemek amacıyla yarı deneysel olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın çalışma evrenini; Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cerrahi Yoğun Bakım Üniteleri'nde tedavi gören ve santral venöz kateteri bulunan hastalar oluşturdu. Araştırmanın örneklemi, evreni bilinen örneklem formülü kullanılarak 163 olarak belirlendi. Veri toplama aracı olarak, literatür bilgileri doğrultusunda araştırmacı tarafından oluşturulan Hasta Bilgi Formu, Santral Venöz Kateter Bakım ve Takip Formu ve Hastane İnfeksiyonu Sürveyans Bilgileri Formu kullanıldı. Verilerin istatistiksel analizi; tanımlayıcı istatistikler, Mann Whitney U ve Pearson Ki-Kare testleri kullanılarak yapıldı. Hastaların çoğunluğunun erkek (%57.7), yaş ortalamalarının 60,96±16 olduğu, çoğunluğunun Beyin Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi'de (%42,9) takip edildiği, Yoğun Bakım Ünitesi'nde kalış sürelerinin ortalamasının 9,09 ±15 olduğu, hastaların %23.3'ünde hastane infeksiyonu belirti ve bulguları gözlendiği, kateter ucu kültürlerinin %25.2'sinde üreme olduğu, en fazla üreyen mikroorganizmanın Staphylococcus epidermidis (%58.5) olduğu, %4.9'unda santral venöz kateter ilişkili kan dolaşımı infeksiyonu geliştiği, infeksiyon gelişen hastaların tamamının bakım paketi uygulanmayan hastalar olduğu, infeksiyonların en fazla Anestezi ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesi'nde (%37.5) ve sağ subklavien vene (%50) girişim yapılan hastalarda geliştiği, bakım paketi yaklaşımının santral venöz kateter ilişkili kan dolaşımı infeksiyonunu önlemede etkili olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Akyol, E. (2019). The Effect of the Care Bundle Approach on the Prevention of Central Catheter-Related Blood Circulation Infection in Surgical Intensive Care, İstanbul University-Cerrahpasa, Institute of Graduate Studies, Department of Surgical Nursing. Postgraduate Thesis. İstanbul. This study was performed quasi-experimental to investigate the care bundle approach in the prevention of central catheter-associated bloodstream infections in surgical intensive care units. The study universe of the research; the patients who were treated in the Surgical Intensive Care Units of Sultan Abdülhamid Han Training and Research Hospital and who had a central venous catheter were included. The sample of the study was identified as 163 using the known sample formula. As a data collection tool, Socio-demographic data form; Central Venous Catheter Care and Follow-up Form and Hospital Infection Surveillance Information Form. Statistical analysis of data; Descriptive statistics were performed using Mann Whitney U and Pearson Chi-Square tests. The majority of the patients were male (57.7%), the mean age was 60.96 ± 16, the majority of them were followed in the Neurosurgical Intensive Care Unit (42.9%) and the mean duration of stay in the Intensive Care Unit was 9.09 ± 15. It was found that 23.3% had signs and symptoms of hospital infection, 25.2% of the catheter tip cultures, the most common microorganism was Staphylococcus epidermidis (58.5%), and in 4.9% of the patients who developed infections, central venous catheter-related bloodstream infection developed. It was found that the care bundle approach was effective in patients who were not treated with care package, infections were mostly seen in the Anesthesia and Reanimation Intensive Care Unit (37.5%) and right subclavian vein (50%).