Bela Bartok'un Türkiye'deki çalışmaları ve Türk halk müziği ile Macar halk müziği arasındaki ilişkilerin araştırılması
  1. Tez No: 57152
  2. Yazar: NURTUĞ BARIŞERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. M. SALİH ERGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Bartok, Macar Halk Müziği, Türk Halk Müziği, Bartok, Hungarian Folk Music, Turkish Folk Music. 11
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BELA BARTOK'UN TÜRKİYE'DEKİ ÇALIŞMALARI VE TÜRK HALK MÜZİ?İ İLE MACAR HALK MÜZİ?İ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN ARAŞTIRILMASI Nurtuğ BARIŞERI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Danışman : Doç. M. Salih ERGAN 1996, Sayfa : 53 Jüri : Prof. Dr. Ayhan ZEREN Doç. M.Salih ERGAN Doç. Yusuf AKBULUT Bu çalışmada“Bela Bartok'un Türkiye'deki çalışmaları ve Türk Halk Müziği ile Macar Halk Müziği arasındaki ilişkiler”incelenmiştir. Bilgileri mevcut yerli ve yabancı kaynaklardan analiz ettikten sonra Bartok'un ça lışmaları ışığı altında Türk Halk Müziği ile Macar Halk Müziği kar şılaştırılmış ve iki ülkenin halk müziği üzerinde ortak notkalar sap tanmıştır. Bu benzerliğin sebebi de Hunların Orta Asya'dan Avrupa'ya geçerken doğu müzik etkilerini batıya taşıması olarak görülmüştür. Çalışmamızda özellikle üzerinde durulan konular; Bela Bartok'un hayatı, Türkiye'de Halk Müziği üzerine yapmış olduğu çalışmaları, Macar Halk Müziğini'nin tarihsel gelişimi ile birlikte genel özellikleri Ma- caristanda yaşayan Türklerin Macar Müziğine etkileri, Türk Halk Müziği ile Macar Halk Müziği arasındaki ilişkiler şeklinde özetlenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis In BELA BARTOK'S STUDIES IN TURKEY AND INVESTIGATION THE RELATIONS BETWEEN TURKISH FOLK MUSIC AND HUNGARIAN FOLK MUSIC Nurtuğ BARIŞERI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Music Education Supervisor : Associate Professor Doç. M. Salih ERGAN 1996, Page : 53 Jury : Professor Dr. Ayhan ZEREN Associate Professor M.Salih ERGAN Associate Professor Yusuf AKBULUT In this essay; Bela Bartok's studies in Turkey and the relations bet ween Turkish Folk Music and Hungarian Folk Music are investigated. After analysising the local and foreign information which we have, under Bartok's studies, Turkish Folk Music and Hungarian Folk Music are com pared each other, and the commen points are fixed on two countries folk music. The reason of this similarity has been recognized that Hun people had taken the effects of the East Music while they were moving from Midd le East to Europe. The subjects particularly we worked on are; Bela Bartok's life and his studies that he did in Turkey, the general specialities of Hungarian Folk Music with its historical developments, the effects of Turkish people who live in Hungary on Hungarian Folk Music and the relations beetween Turkish and Hungarian Folk Music.