1960 ile 1980 yılları arasında Ağrı ili
Ağri province between 1960 and 1980
- Tez No: 571595
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT KARA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
 - Anahtar Kelimeler: Ağrı İli, Ekonomi, Toplum, Yönetim, 1960-1980, Ağrı Province, Economy, Society, Administration, 1960-1980
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 170
Özet
Türkiye' de Cumhuriyet dönemi ile hızlanan değişim sürecinin ülke geneline yayılmasını sağlama adına birçok çalışma yapılmış ve ilgili kurumlar bu amaca ulaşma adına faaliyete geçirilmiştir. Cumhuriyetin ilerleyen zamanlardaki önemli kurumlarından birisi hiç şüphesiz Devlet Planlama Teşkilatı'dır. DPT'nin kurulması ile birlikte ülkedeki yatırımların bir plan çerçevesinde ele alınması sağlanmaya çalışılmış böylece düzenli bir kalkınma hamlesinin takibi arzulanmıştır. 1960-1980 sürecinde eğitim, sağlık, ekonomik ve toplumsal alanda çağdaşlaşma yönünden azımsanamayacak derecede önemli değişiklikler yaşanmış olmakla birlikte bu süreç arzulandığı ya da planlandığı şekilde sürdürülememiştir. 1960-1980 yılları arasında ülke genelinde ve Ağrı ili özelinde idari, eğitim, toplumsal ve ekonomik alanda önemli değişiklikler ortaya çıkmıştır. İlde yeni idare, eğitim ve sağlık kurumları yapılmaya gayret gösterilmiştir. Ekonomik alanda tarım ve hayvancılık sektöründe halkı bilinçlendirme amacıyla kooperatifler kurulmuş, hayvancılık için kredi imkânları sağlanmıştır. Sanayi ve ticareti geliştirmek adına sanayi kuruluşları da yine bu dönemde faaliyete geçirilmiştir. İlde İran'la sınır ticaretinin yapılmaya başlanması da ekonomiyi canlandırmıştır. Ekonomik faaliyetler alanında tarım ve hayvancılık ilin gelişiminde lokomotif görevi üstlenmiştir. Bu tez çalışmasında Ağrı ilinin 1960 ile 1980 yılları arasında yönetim, eğitim, nüfus, sosyal ve ekonomi gibi alanlarda meydana gelen toplumsal değişimler ele alınmıştır. Bu değişimin detaylı olarak incelenebilmesi için ilde yapılan sayımlara ait dokümanlar, nüfus defterleri, il yıllıkları ve raporları, ulusal ve yerel gazeteler, il hakkında yazılan kitaplar, Devlet Arşivleri Başkanlığı belgeleri ve TBMM Zabıt Ceridelerinde yer bulan ilgili konuşma metinleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, in order to spread the change accelerating with The Republican period to the whole country, there have been many studies and so many related institutions have been activated. One of the most important institutions of the Republic in the future is certainly the State Planning Organization. With the establishment of the State Planning Organization, it has been tried to ensure that the investments in the country are handled within the framework of a plan so that a regular development move is pursued. Between the years 1960-1980, significant changes have been experienced in the education, health, economical areas and social modernization, but this process could not have been maintained as desired or planned. Between the years 1960-1980, significant changes occurred in the administrative, educational, social and economical areas throughout the country and in the province of Ağrı. Efforts have been made to establish new administrative, educational and health institutions in the province. In the economic field, cooperatives have been established to raise public awareness in the agricultural and livestock sector and credit facilities have been provided for livestock. In order to develop industry and trade, industrial enterprises have been activated during this period. Also the border trade with Iran has begun to revive the economy in the province. In the field of economic activities, agriculture and farming has reved as a locomotive in the development of the province. In this thesis, the social changes between the years of 1960 and 1980 that occurred in the areas of management, education, population, social and economy of Ağrı province are discussed. In order to examine this change in detail, documents related to the censuses, population registers, provincial annuals and reports, national and local newspapers, books written about the province, documents of the State Archives Presidency and the relevant speech texts found in the records of Grand National Assembly of Turkey are used.