Sivas Koşullarında Fasulye Çeşitlerinin Verim ve Verim Öğelerinin Belirlenmesi
The determination of yield and yield components on dry beancultivars under Sivas conditions
  1. Tez No: 571628
  2. Yazar: UMUT BARAN ERBATUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHİYE TUBA BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çeşit, Verim, Fasulye, Sivas, Variety, Yield, Bean, Sivas
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, 2018 yılında Sivas koşullarında sekiz farklı fasulye çeşidinin verim ve verim öğelerinin belirlenmesi amacıyla Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide ana dal, bakla ve tane sayısı, bakla ağırlığı, bakla uzunluğu, baklada tane sayısı, 100 tane ağırlığı, bitki tane verimi ve tane verimi ölçümleri yapılmıştır. Çeşitler arasında bitkide ana dal sayısı ve bitki tane verimi dışında tüm özellikler yönünden farklılıklar önemli bulunmuştur. En yüksek tane verimi ortalama 150 kg/da ile Önceler-98 çeşidinden elde edilirken, en düşük tane verimi ise 174 kg/da ile Göynük-98 çeşidinden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the yield and yield components on eight different dry bean cultivars under Sivas conditions in 2018 growing season. Experiment was designed the randomized block design with three replications. Plant height, the first pod height, the main branch of the plant, bean and grain number, the weight of the pod, the length of pods, the number of beans per pod, 100 grain weight, plant grain yield and grain yield were measured. The differences among the cultivars were significant in all components except the number of main branches and plant yield.