Çalışanlara uygulanan eğitim programlarının çalışanların performansları üzerine etkileri ve bir uygulama
The effects of training programs applied to employees on the performance of employees: An application
- Tez No: 571665
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM AKINCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, performans, hizmet içi eğitim, Training, performance, in-service training.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüzde rekabetçi ortamda işletmelerin ayakta kalabilmeleri açısından değişime açık olmaları ve kendilerini sürekli olarak geliştirmeleri gerekmektedir. Bu noktada değişim yönetimi ve örgüt geliştirme kavramlarının önemi ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, hizmet içi eğitim ve iş performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi ve hizmet içi eğitim boyutlarının iş performansı üzerindeki etkilerinin belirlenmesidir. Çalışmaya İstanbul ili Avrupa yakasındaki 4 ve 5 yıldızlı 25 otelde çalışmakta olan 150 birey iştirak etmiştir. Araştırma verileri anket kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 24.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda hizmet içi eğitim boyutlarından olan öğrenme motivasyonu, şef desteği, eğitimden beklenen bireysel kazançlar ve eğitimden beklenen kariyer ile ilgili kazançlar boyutlarının çalışanların iş performansları üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu, tespit edilmiştir. Ayrıca cinsiyet, medeni durum, çalışma süresi ve işletmedeki pozisyon değişkenlerine göre çalışanların hizmet içi eğitim ve iş performans algıları arasında istatiksel olarak anlamlı fark olmadığı, yaş ve eğitim durumu değişkenlerine göre ise anlamlı farklılıklar bulunduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's competitive environment, businesses need to be open to change and constantly improve themselves in order to survive. At this point, the importance of the concepts of change management and organizational development emerges. In this context, this study aims to examine the relationship between in-service training and job performance and to determine the effects of in-service training dimensions on job performance. In this study, 150 participants who work at 4 star hotels in European side of Istanbul participated. Research data were collected using a questionnaire. SPSS 24.0 package program was used to analyze the data. As a result of the study, it was determined that learning motivation, chef support, individual gains expected from the training and the dimensions related to the career expected from the training had a positive effect on the work performance of the employees. In addition, according to gender, marital status, working time and position variables in the enterprise, it was found that there was no statistically significant difference between employees' perceptions of in-service training and work performance, and there were significant differences according to age and educational status.