İşletmelerde eğitim yönetiminin çalışan ve işletme performansına etkisi
The impact of training management on employee and business performance in organizations
  1. Tez No: 897529
  2. Yazar: ÇAĞLA OYAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MENEKŞE KILIÇARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşletme, Eğitim, Performans, Motivasyon, Yönetim, Örgüt, Business, Education, Performance, Motivation, Management, Organization
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez, işletmelerde uygulanan eğitim programlarının ve etkinliklerinin, çalışanların performansı ile işletme performansı üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Türkiye ve dünyada bu konu üzerine yapılan çeşitli çalışmaların ışığında, eğitim yönetiminin farklı boyutlarının performansa olan katkısını değerlendirmektedir. Yapılan literatür taramaları, eğitim yönetiminin çalışanların bilgi düzeylerini ve becerilerini artırarak, onların iş performanslarını iyileştirdiğini ve bu iyileşmenin dolaylı olarak işletme performansına da olumlu yansıdığını göstermektedir. Bu durum, eğitim yönetiminin, iş gücünün verimliliğini artırarak işletmelerin genel başarısına katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Araştırma bulguları, işletmelerin eğitim yönetimine yapacakları yatırımların ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. Eğitim programlarının, çalışanların motivasyonunu artırdığı ve onların işlerine olan bağlılıklarını güçlendirdiği görülmüştür. Bu motivasyon artışı, çalışanların verimliliklerinde belirgin bir yükselme sağlamakta, bu da işletmenin genel performansına olumlu bir katkı sunmaktadır. Ayrıca, çalışma, eğitim yönetiminin etkinliğini artırmak için yapılacak olan gelecekteki araştırmalar için bir temel oluşturmayı hedeflemekte ve bu alanda daha fazla yatırım yapılması gerektiğine işaret etmektedir. Sonuç olarak, bu tez, işletmelerin stratejik olarak eğitim programlarına odaklanmalarının kritik bir önem taşıdığını ortaya koymaktadır. Eğitim programlarının, hem çalışanların kişisel ve profesyonel gelişimlerine katkı sağladığı, hem de işletmelerin rekabet gücünü artırdığı görülmektedir. Bu nedenle, işletmelerin eğitim yönetimine yapacakları yatırımlar, uzun vadede işletme başarısını ve sürdürülebilirliğini artıracaktır. Bu çalışma, eğitim yönetiminin işletme performansına olan etkileri konusunda daha fazla farkındalık yaratmayı ve bu alanda yapılacak yatırımların önemini vurgulamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to comprehensively examine the impact of training programs and activities implemented in businesses on employee performance and overall organizational performance. The research evaluates the contribution of different aspects of training management to performance, based on various studies conducted in Turkey and worldwide. The literature review indicates that training management enhances employees' knowledge and skills, leading to improved job performance, which in turn positively reflects on organizational performance. This improvement suggests that training management contributes to the overall success of businesses by increasing workforce productivity. The findings of the research emphasize the importance of investments in training management by businesses. It has been observed that training programs boost employee motivation and strengthen their commitment to their work. This increase in motivation leads to a noticeable rise in employee productivity, which positively impacts overall organizational performance. Additionally, the study aims to lay a foundation for future research to enhance the effectiveness of training management and points out the necessity of further investment in this area. In conclusion, this thesis underscores the critical importance of businesses strategically focusing on training programs. It is evident that training programs contribute not only to the personal and professional development of employees but also to the competitive strength of businesses. Therefore, investments in training management by businesses are crucial for long-term business success and sustainability. This study aims to raise awareness about the impact of training management on business performance and emphasizes the importance of investments in this area.