Bir yoksullukla mücadele aracı olan mikro kredinin kadın girişimciler açısından önemi: Manisa ili örneği
The importance of micro credit that is a poverty against poverty for women entrepreneurs: The case of Manisa
  1. Tez No: 571695
  2. Yazar: RUMEYSA ERTEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ECE DEMİRAY EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Economics, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mikro kredi, Yoksulluk, Kadın girişimci, Manisa, Microcredit, Poverty, Female entrepreneur, Manisa
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Dünyada başta gelen güncel konulardan biri yoksulluk ve yoksullukla mücadele yöntemleridir. Neo liberalizm ve küresel rekabet gibi kavramlar kişilerin yaşantısına dahil olduktan sonra teknolojinin de gelişmesi ile yoksulluk olgusu günlük hayatın bir parçası haline gelmiştir. Küreselleşme olgusunun sonucunda yoksullukla mücadele belli bir ülkenin sorunu olmaktan çıkmış, gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerin başlıca ortak sorunu haline gelmiştir. Dünyada yoksulluk ve yoksullukla mücadelede karşılaştığımız en önemli argümanlardan birisi Mikro Finans ve Mikro Kredi kavramlarıdır. Bu çalışma yoksul kadınların iş kurma ya da var olan işlerini sürdürmeleri için gerekli finansal desteğin nasıl ve nereden sağlandığı konusunda bilgi vermektedir. Çalışmada pek çok az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde uygulanan Mikro Kredi Programı'nın Manisa ilindeki uygulaması incelenmiştir. Çalışmada yoksulluk olgusu, mikro finans aracı olan mikro kredinin çerçevesinde anlatılmıştır. Çalışmada dar gelirli kadınların mikro kredi kullanarak gelir düzeylerinde meydana gelen değişimle, kadınların sosyo-ekonomik yapıları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı ortaya konmaya çalışılmıştır. Manisa Mikro Kredi Merkezinden mikro kredi kullanan kadın girişimcilerin adreslerine ulaşılmıştır. 220 kadın girişimciye 44 sorudan oluşan anket uygulanıp, veriler oluşturulmuştur. Yapılan analizin sonucunda mikro kredi uygulamasına dahil olan kişilerin“Eğitim seviyeleri”ve“Sahip Oldukları Meslek”arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Aynı zamanda kadın girişimcilerin kendilerine verilen maddi manevi destek sonucunda başarı elde edebildikleri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important current issues in the world is poverty and methods of struggle against poverty. With the development of technology after the concepts such as neo-liberalism and global competition have been included in people's lives, the phenomenon of poverty has become a part of daily life. As a result of the phenomenon of globalization, the struggle against poverty has ceased to be the problem of a particular country and has become the main common problem of all developed and developing countries. One of the most important arguments that we face in poverty and the fight against poverty in the world is Micro Finance and Micro Credit. This study provides information on how and where the financial support is needed for poor women to start a business or maintain their existing business. In this study, the implementation of the Micro-Credit Program implemented in many underdeveloped and developing countries in the province of Manisa was examined. In this study, the phenomenon of poverty is explained within the framework of micro-credit, which is a micro-finance tool. In this study, it has been tried to determine whether there is a significant relationship between the change in income levels of women with low income by using micro credit and socio-economic structure of women. The addresses of female entrepreneurs using micro-credit were reached from Manisa Micro Credit Center. A questionnaire consisting of 44 questions was applied to 220 female entrepreneurs and the data were created. As a result of the analysis, a significant relationship was found between the“Education Levels”and Profession in of the people involved in micro credit application. At the same time, it has been observed that women entrepreneurs can achieve success as a result of the material and moral support given to them.