Meme kanseri tanılı taoksifen kullanan hastalarda HPV sıklığı
HPV frequency in patients with breast cancer diagnosed and using tamoxifen
- Tez No: 751480
- Danışmanlar: PROF. DR. İDRİS KOÇAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Serviks Kanseri, Servikal smear, Meme Kanseri, Tamoksifen, HPV DNA, Cervical Cancer, Cervical smear, Breast Cancer, Tamoxifen, HPV DNA
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Meme Kanseri nedeniyle tamoksifen kullanan kadınlardaki servikal smear sonuçlarının analizi ve HPV sıklığını, ikincil olarak ise çalışmamızdaki hastaların endometrial kalınlık ile endometrial patoloji ilişkisini ve meme kanserine en sık eşlik eden hastalıkları değerlendirmeyi amaçladık. Hastalar ve Yöntem: Tek merkezli retrospektif bu çalışmada Şubat 2015 ve Mart 2022 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde servikal smear örneklemesinde HPV testi bakılan, meme kanseri nedeni ile tamoksifen kullanan hastaların HPV sonuçlarının sıklığı araştırıldı. İstatistiksel değerlendirmeler tek değişkenli ve çok değişkenli yöntemlerle gerçekleştirildi. Araştırmadan elde edilen nicel verilerin istatistiksel analizinde SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanıldı. Bulgular: Meme kanseri nedeni ile takipli cotest çalışılan toplam 252 hasta saptandı. 199 hasta dahil edilme kriterlerini karşıladı. Bu hastaların on ikisinde (%6,0) onkojenik HPV sonucu pozitif, yüz elli yedisinin sitoloji sonucu (%79,4) normal, yirmi dokuzu (14,6) ASCUS, yedisi (%3,5) ASC-H, üçü (%1,5), ikisi (%1) AGCNOS olduğu görüldü. Hastaların yüz beşinde (%53) endometrial örnekleme yapılmış altmışında (%30,2) endometrial polip izlendi. Endometrial polip hastalarının ortalama endometrium kalınlığı 12,75 ± 6,37 mm bulundu. Meme kanseri hastalarının %28,8'inde troid hastalıkları en sık eşlik eden ek hastalık olarak görüldü. Tartışma ve Sonuç: Tamoksifen kullanan hastalarda servikal HPV sıklığı % 6,0 olarak bulundu. Daha çok çalışmaya ihtiyaç olmakla beraber tamoksifen kullanan hastaların birincil ve ikincil koruma yöntemleri hakkında bilgilendirilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to analyze the cervical smear results and HPV frequency in women using tamoxifen for breast cancer, secondarily, to evaluate the relationship between endometrial thickness and endometrial pathology in the patients in our study, and the most common comorbidities with breast cancer. Patients and Methods: In this single-center retrospective study, the frequency of HPV results of patients who used tamoxifen for breast cancer and whose cervical smear sampling was performed at Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Hospital between February 2015 and March 2022 was investigated. Statistical evaluations were performed with univariate and multivariate methods. SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) program was used in the statistical analysis of the quantitative data obtained from the study. Results: A total of 252 patients who were followed-up cotest for breast cancer were identified. 199 patients met the inclusion criteria. Twelve (6.0%) of these patients had positive oncogenic HPV results, one hundred and fifty-seven (79.4%) had normal cytology results, twenty-nine (14.6%) ASCUS, seven (3.5%) ASC-H, three (1.5%) and two (1%) were found to be AGC-NOS. Endometrial sampling was performed in one hundred and five (53%) patients, and endometrial polyps were observed in sixty (30.2%) patients. The mean endometrial thickness of the patients with endometrial polyps was 12.75 ± 6.37 mm. Thyroid diseases were seen as the most common comorbid disease in 28.8% of breast cancer patients. Discussion and Conclusion: The frequency of cervical HPV was found to be 6.0% in patients using tamoxifen. Although more studies are needed, it is recommended that patients using tamoxifen be informed about primary and secondary prevention methods.