Güney Anadolu'da ilk iskân izleri
The first traces of settlement in Southern Anatolia
- Tez No: 572040
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz, Tarihöncesi, Güney Anadolu, Paleolitik, Epipaleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Mediterranean, Prehistory, South Anatolia, Paleolithic, Epipaleolithic/Mesolithic, Neolithic, Chalcolithic
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bilindiği üzere Anadolu coğrafi faktörler bakımından insanların yaşamı için elverişli yerlerden biridir. İklim koşullarının elverişliliği, su kaynaklarının bol olması, yiyecek toplama sıkıntısının olmaması gibi nedenlerle insanların yerleşim için uygun gördüğü yerlerdendir Anadolu. Araştırma konumuzun sınırlarını oluşturan Güney Anadolu içinde aynı durum geçerlidir. Çalışma sahasında ilk iskân tarih öncesi çağların ilki olan Paleolitik ve Epipaleolitik Çağlarda başlamıştır. Bölgede bu dönemlere ait pek çok mağara bulunmuştur. Ayrıca bölgede daha önce yapılan araştırmalarda sayısı 12'yi bulan bu mağaraların tarih öncesi dönemleri sırasıyla yaşamadığı da ortaya çıkarılmıştır. Paleolitik ve Epipaleolitik dönemlerin arkasından insanlık için büyük adımların atıldığı bir dönem, Neolitik Dönem başlamıştır. İnsanların mağaralardan çıkıp geniş düzlüklerde, su kenarlarında yerleşmeler kurduğu, ekip biçmeye başladığı, hayvanların evcilleştirildiği ve çanak çömleğin yapıldığı bu döneme ait Güney Anadolu'nun Adana Bölümü sınırları içerisinde 39 yerleşme bulunmaktadır. Neolitik'ten sonra yaşanan Kalkolitik Döneme İleri Üretici Dönem adı da verilmiştir. Bu dönem de maden ortaya çıkmış, bakır ziynet eşyası ve silah yapımında kullanılmaya başlanmıştır. Güney Anadolu'da bu döneme ait 43 yerleşme yeri vardır.
Özet (Çeviri)
It is known that Anatolia is one of the most sufficient places for human life in terms of geographical factors. Because of appropriate climate, lots of water sources, Anatolia is suitable place for settlement.Mediterranean Region is the same situation. In the Mediterranean Region, many caves in which people lived were found. In the researches it had been found out that 12 caves didn't live in Prehistoric Period in sequence. After Palaeolithic and Epipalaeolithic Period, Neolithic Period which is very important for humanity began. There are 39 settlements in Adana in Mediterranean Region belonging to this Period. In those settlements, after people left from caves, they began to settle in large planes and water edges, cultivate, domesticate animals and make pottery. Chalcolithic Period which was lived after Neolithic Period is also called“Forward Producer Period”. In that Period, mine was found and people started to use for making copper jewellery and gun. There are 43 settlement places belonging to this Period in South Anatolia.