İlköğretim okullarında görev yapan 4. ve 5. sınıf öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme yaklaşımına yönelik yeterlik algılarının değerlendirilmesi
Evaluation of 4th and 5th classes' teachers' competence perceptions towards lifelong learning approach
- Tez No: 572082
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN UZUNBOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaşam boyu öğrenme, yaşam boyu öğrenme yeterlikleri, yaşam boyu öğrenme becerileri, Lifelong learning, lifelong learning competence, lifelong learning skills
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim okullarında görev yapan 4. ve 5. sınıf öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme yaklaşımına yönelik yeterlik algılarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Tarama modelinde olan bu araştırmada, öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme yeterlik algılarının belirlenmesi amacıyla KKTC, Lefkoşa bölgesindeki okullarda görev yapan 87 ilköğretim 4. ve 5. öğretmenleri çalışma grubunu oluşturmaktadır. Ayrıca elde edilen sonuçlar doğrultusunda, öğretmenlerin yeterlik algılarının neden düşük olduğu ve bu yeterliklerin nasıl güçlendirilebileceği konusunda görüşleri alınmak üzere 10 yönetici araştırmanın çalışma grubuna dahil edilerek yüz yüze görüşme gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler, Huzunboylu ve Hürsen, (2011) tarafından geliştirilen“Yaşam boyu öğrenme yeterlik ölçeği”ile araştırmacı tarafından geliştirilen“Yaşam boyu öğrenme yeterliklerine yönelik görüşme formu”kullanılarak toplanmıştır.“Yaşam boyu öğrenme yeterlik ölçeği”51 maddeden oluşmaktadır.“Yaşam boyu öğrenme yeterliklerine yönelik görüşme formu”ise 3 soru içermektedir. Araştırmada, verilerin çözümlenmesinde içerik analizi, frekans, yüzdelik, aritmetik ortalama, standart sapma, en düşük ve en yüksek değerler, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Mann Whitney U-testi kullanılmıştır. Araştırmada, öğretmenler yaşam boyu öğrenme konusunda kendilerini genel olarak yeterli algıladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Yine öğretmenlerin demografik özelliklerine bakıldığında, öğretmenlerin cinsiyetlerine, kıdemlerine ve öğrenim durumlarına göre yaşam boyu öğrenme yeterlik algılarında farklılıklar bulunmuştur. Ayrıca, yöneticiler, öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme yeterlik algılarının neden düşük olabileceği ve bu yeterliklerin nasıl güçlendirilebileceği konusunda farklı görüşler bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the 4th and 5th classes' teachers' competence perceptions towards lifelong learning approach. This is a qualitative and quantitative survey model research. The study group of this study consisted of 87 4th and 5th classes' teachers serving within the Nicosia, TRNC area. Also 10 primary school managers was included in the study group to get opinions about the reasons having low competence perceptions of 4th and 5th classes' teachers towards lifelong learning and how these competences could be higher. So, 10 managers gave opinions in a face to face interview. The data was collected by“Lifelong learning competence scale”developed by Huzunboylu and Hürsen, (2011), and“Interview form towards lifelong learning competences”, and“lifelong learning competence scale”consisted of 51 items, and "interview form towards lifelong learning competences consisted of 3 items. Content analysis, frequency, percentage, mean, standard deviation, minimum and maximum values, t- test, one-way ANOVA and Mann Whitney U-test were conducted to analyze the data. As a result of this study, in general, teachers perceive themselves adequate in terms of lifelong learning. There are also differences between teachers' lifelong learning competences according to their gender, teaching experience and education level. In addition to these results, managers gave different opinions about the reasons having low competence perceptions of 4th and 5th classes' teachers towards lifelong learning and how these competences could be higher.