İkinci Dünya Savaşı Türkiye'sinde kamu hizmeti gören kuruluşlara bir örnek olarak Yardım Sevenler Derneği ve faaliyetleri (1939-1945)
The Help Lovers Association and its activities during Second World War in Turkey as an example of public service provider (1939-1945)
  1. Tez No: 572109
  2. Yazar: FADİME SÖZALDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Yardım Sevenler Derneği, İkinci Dünya Savaşı Dönemi, Sosyal yardım, Yoksulluk, Kadın
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışmada, İkinci Dünya Savaşı yıllarında kamu yararına hizmet eden Yardım Sevenler Derneğinin savaşın toplumsal ve ekonomik etkilerine karşı, kadınların ve çocukların korunması için yapmış olduğu yardım çalışmaları incelenmiştir. Yardım Sevenler Derneği kadınlara ve çocuklara yardım etmek amacıyla kurulmuş olmasına rağmen savaş yıllarında toplumun tüm kesimine yardım etmiştir. Yardım Sevenler Derneği savaş yıllarında yardım faaliyetlerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri, açmış olduğu dikiş atölyelerinde gönüllü ve ücret karşılığında kadınların dikmiş olduğu ürünlerin satışından, yapılan bağışlar ve düzenlemiş olduğu eğlence amaçlı etkinliklerden elde etmiştir. Yardım Sevenler Derneğinin savaş yıllarında topluma yapmış olduğu yardımlar maddi ve manevi olmak üzere iki kısımda incelenmiştir. Dernek düzenlemiş olduğu çay, yemek balo, gardenparti, kukla gösterisi, konser, piyes gibi eğlence amaçlı etkinlikler ile hem katılımcıların keyifli vakit geçirmesini sağlamış hem de dernek yararına gelir elde edilmesini sağlamıştır. Elde edilen gelirler yoksullara gıda, giyim, ilaç, öğrencilere kırtasiye malzemeleri ve para olarak dağıtılmıştır. Dernek açmış olduğu kurslarla toplumun özelliklede kadınların bilinçlenmesini ve gelir elde etmesini sağlamıştır. Bu kurlar gönüllü hastabakıcılık, dikiş, postacılık ve yabancı dil kurslarıdır. Bu kurslarda eğitim alan kadınlar çalışma hayatında yer alma fırsatı elde etmişlerdir. Dernek savaş yıllarında ordunun da yanında yer alarak kendi dikim atölyesinde ordunun ihtiyacı olan kıyafet ve çarşafların dikilmesini sağladığı gibi düzenlemiş olduğu yardım kampanyaları ile de askere kışlık hediye toplamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been examined the help activities of the Help Lovers Association, who served the public benefit in the second world war, for the protection of women and children against the social and economic effect of the War. Although the Help Lovers Association war founded to help women and children, it has helped all section of society as well during the war. The Help Lovers Association has obtained the income needed for the activities to be carried out, from sales of the products made by the women who are working in the sewing workshops volunteering, the donations and the entertainment activities that are organized. The assistance of the Help Lovers Association in the years of the war has been examined in two past as material and spiritual. With the events such as tea, dining prom, garden party, puppet show, concert, play, etc. , the association provided an enjoyable time for the participants as well as income for the benefit of the association. The revenues were distributed to the poor as food, clothing, medicine, stationary for students and money. The Association has ensured the awareness of the society, especially women, and provided the economic income thorough the courses it has been opened. These courses are voluntary patient care, sewing, postman and foreign language courses. The woman who took the training in these courses had the opportunity to take part in the working life. The Association supported the army during the war years and provided the clothes and sheets which were needed by the army in its own sewing workshop, and collected gifts for the soldiers with the help of campaigns that was organized. Keyword: The Help Lovers Association, World War 2 Era, Public Assistance, Poverty, Women.