Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi çocuk yoğun bakım ünitesinde takip edilen hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients followed at pediatric intensive care unit of Harran University Medical Gaculty
  1. Tez No: 473855
  2. Yazar: ALİ ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KABİL SHERMOTOV
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk yoğun bakım, mortalite, sonuçların analizi, Child intensive care, mortality, outcome analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş: Çocuk yoğun bakım uygulamaları son 30 sene içerisinde büyük değişime uğramıştır. Hayatı tehdit edici süreçlerin patofizyolojisi ve hayatı tehdit edici hastalıkları olan çocuk hastaların takibi ve tedavisi hakkındaki bilgilerimiz de bu süreç içerisinde genişlemeye devam etmektedir. Bu çalışmada çocuk yoğun bakım ünitesinde (ÇYBÜ) hospitalize edilen hastaların sonuçları, tedavi modaliteleri, tedavi yanıtları ve klinik özellikleri değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Ocak 2016-Aralık 2016 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Yoğun Bakım Ünitesine yatırılarak takip edilen 497 hasta değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda 276 (% 55.5) erkek ve 221 (% 44.5) kız hasta vardı. Hastaların median yaşı ve median ÇYBÜ kalış süresi sırasıyla 23 ay (1-212 ay) ve 7 gündü (1-134 gün). Hastaların yoğun bakım ünitesine kabul edilme nedenleri 171 hastada (%34.4) solunum sistemi hastalıkları, 88 hastada (%17,7) zehirlenmeler, 71 hastada (%14.3) nörolojik hastalıklar, 59 hastada (%11,9) gastrointestinal sistem hastalıkları, 42 hastada (%8,5) enfeksiyon, 38 hastada (%7,6) kazalar, 9 hastada (%1,8) kardiyak hastalıklar, 8 hastada (%1,6) metabolik ve endokrinolojik hastalıklar, 6 hastada hematolojik ve onkolojik hastalıklar, 5 hastada(%1) nefrolojik hastalıklardı. Hastaların %35.6'sında mekanik ventilasyon ihtiyacı gelişmişti. Hastaların %49.3'ünün (n=245) komorbid hastalığı vardı. Hastaların %74.7'si (n=371) ÇYBÜ'den taburcu edilmiş, %6.4'ü (n=32) başka bir merkeze sevk edilmiş, %18.9'u (n=94) kaybedilmişti. Klinik sonuçları ve mortaliteyi etkileyen bazı faktörler tespit edildi. Bu faktörlerin regresyon analizleri sonucunda, mekanik ventilasyon gereksinimi (OR=192.8), çoklu organ yetmezliği (OR=21.2), dissemine intravasküler koagülasyon (OR=9.6), trombositopeni (OR=2.4) ve pozitif inotrop ilaç ihtiyacının (OR= 2.3) mortaliteyi arttırdığı görüldü. Sonuç: ÇYBÜ'deki hastaların klinik sonuçları ülkemizdeki diğer ÇYBÜ'lerin sonuçlarıyla benzerdi. Bulgularımız klinik sonuçları etkileyen bazı faktörlerin olduğunu gösterdi. Mekanik ventilasyon gereksinimi, çoklu organ yetmezliği, dissemine intravasküler koagülasyon, trombositopeni ve pozitif inotrop ilaç ihtiyacının mortalite üzerinde etkili olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Department of Child Health and Diseases Specialization Thesis Inroduction: The practice of pediatric critical care has matured dramatically throughout the past 3 decades. Knowledge of the pathophysiology of life-threatening processes and the technologic capacity to monitor and treat pediatric patients suffering from them has advanced rapidly during this period. In this study, we aimed to evaluate the clinical features, treatment modalities, responses to treatment, and outcomes of patients who were hospitalized in the pediatric intensive care unit (PICU). Material and Method: 497 patients hospitalized and followed-up in the Pediatric Intensive Care Unit of Pediatric Health and Diseases of Harran University Faculty of Medicine between dates of January 2016 – December 2016. Results:There were 276 (55.5%) males and 221 (44.5%) females. The median age and median length of PICU stay were 23 month (1 -212 month) and 7 (1-134 days) day, respectively. 171 (34.4%) of patients were hospitalized with the diagnosis of respiratory system diseases, 88 (17.7%) with poisoning, 71 (14.3%) with neurological diseases, 59 (11.9 %) with gastrointestinal diseases, 42 (8.5%) with infection, 38 (7.6%) with trauma, 9 (1.8%) with cardiac diseases, 8 (1.6%) with metabolic and endocrinological diseases, 6 (1.1%) with haematological and oncologic diseases, 5 (1%) with nephrological diseases. The percentage of patients who needed a mechanical ventilator (MV) was 35.6%. 49.3% (n = 245) of the patients had comorbid disease. 371(74.7%) patients were discharged from the PICU, 32 (6.4%) were referred to an advanced center, and 94 (18.9%) died. There are several factors affecting the clinical outcome and mortality. The results of regression analysis demonstrated that the need for mechanical ventilation (OR=192.8), multiple organ failure (OR=21.2), disseminated intravascular coagulation (OR=9.6), thrombocytopenia (OR=2.4) and positive inotropic requirement (OR= 2.3) were independently associated with higher mortality. Conclusion: The clinical outcome of the patients in our PICU was similar to other studies from our country. Our results demonstrated that several factors affect the clinical outcome. Mechanical ventilation, positive inotropic requirement, multiple organ failure, disseminated intravascular coagulation and thrombocytopenia were independently associated with higher mortality.