Doğal radyoaktivite verilerindenradyojenik ısı üretimi
Radiogenic heat production from natural radioactivity data
- Tez No: 572298
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN UYANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radyojenik ısı üretimi, radyojenik risk, gamma ışın spektrometresi, uranyum, potasyum 2019, 51 sayfa, Radiogenic heat generation, radiogenic risk, gamma ray spectrometer, uranium, potassium 2019, 51 pages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada Isparta-Yakaören mevkisinde U, Th ve K radyojeniklerinin meydana getirmiş olduğu doğal radyoktivite verilerinden yararlanılarak yüzeydeki radyojenik ısı üretim ve radyojenik risk değerlerinin hesaplanması amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışma alanında Gamma-ray spektrometresi kullanarak 360 noktadaki kayaçlarda doğal radyoaktivite ölçümü yapılmıştır. Bu ölçümler sonucunda elde edilen U, Th ve K elementlerinin değerleri kullanılarak radyojenik ısı ve radyojenik risk değerleri hesaplanmıştır. U, Th, K, F-parametresi ve radyojenik ısı üretim değerlerinden çalışma alanının haritaları oluşturulmuştur. Ayrıca radyojenik risk açısından dose değerleri de haritalanmıştır. Elde edilen haritalardaki radyoaktif değerler ile yüzey jeolojisi karşılaştırılmıştır. Çalışma alanındaki jeolojik birimlerin radyojenik ısı üretimi ve radyojenik risk durumu radyoaktif konsantrasyon değerlerinden belirlenmiştir. Ek olarak F-parametresinin yorumlanmasından alterasyon zonları ortaya konmuştur. Sonuç olarak çalışma alanındaki jeolojik birimlerin radyoaktif parametreleri kullanılarak jeotermal potansiyeli ve çalışma alanının insan sağlığına etkileri açısından tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to calculate the radiogenic heat production and radiogenic risk values at the surface by using the natural radiocactivity data generated by the U, Th and K radiogenic in Isparta-Yakaören locality. For this purpose, in the study area, natural radioactivity was measured in the rocks at 360 points by using Gamma-ray spectrometer. Radiogenic heat and radiogenic risk values were calculated by using the values of U, Th and K elements obtained from these measurements. U, Th, K, F-parameter and radiogenic heat generation values of the study area maps were created. Dose values were also mapped in terms of radiogenic risk. As a result, radioactive values and surface geology were compared. In addition, radiogenic heat production and radiogenic risk status of geological units in the study area were determined from the radioactive concentration values. In addition, alteration zones were determined from the interpretation of the F-parameter. As a result, the geothermal potential of the geological units in the study area was discussed in terms of their effects on human health by using radioactive parameters.