Eşi cezaevinde olan kadınların yaşadığı sorunlar bağlamında sosyal hizmet algısı
Social work perception in the context of problems experienced by women whose husbands are in prison
  1. Tez No: 572413
  2. Yazar: GÜLŞAH ECE PAYZA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULHAKİM BEKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Eşi cezaevinde olan kadın, sosyal hizmet, sosyal hizmet algısı, cezaevi, Woman whose spouse in prison, social work, perception of social work, prison
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Konusu, eşi cezaevinde olan kadınların yaşadığı sorunlar ve bu sorunlar bağlamında kadınların mevcut sosyal hizmet algısından oluşan bu çalışmada eşin cezaevine girişi, kadının dezavantajlılığını arttıran bir unsur olarak değerlendirilmiş; cezaevi sürecinin kadının yaşam deneyiminde ne türlü sorunları oluşturduğunun anlaşılması ve bu sorunların etkisiyle eşi cezaevinde olan kadınların sosyal hizmeti algılama biçimlerinin açığa çıkarılması amaçlanmıştır. Kadınların sosyal hizmet algısında etkili görülen toplumsal yapı ile uygulanan sosyal hizmet politikalarının var olma biçimi, araştırmanın problemini oluşturmuştur. Çalışmanın amacına ulaşabilmek adına benimsenen nitel yöntem doğrultusunda; İstanbul ilinde, kartopu örneklemi ile ulaşılan ve eşi cezaevinde olan 15 kadın ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan derinlemesine görüşmelerde eşi cezaevinde olan kadınların demografik özellikleri, aile ilişkileri ve eşlerinin cezaevi süreci ile oluşan yaşam deneyimleri sorgulanmış; uygulanan politikaların niteliği ile eşi cezaevinde olan kadınların sahip olduğu sosyal hizmet algısı arasındaki ilişki araştırmanın önemini oluşturmuştur. Sonuç olarak; ataerkil yapı ve toplumsal cinsiyet tabanında eğitim ve istihdam konularında erkeğin gerisinde kalarak dezavantajlı gruplar içinde yer alan kadınların çoğunun eğitim seviyelerinin düşük olduğu, erken yaşta evlilik gerçekleştirdiği ve yaşamlarının geçmiş dönemlerinde çalışma deneyimlerinin olduğu ancak evlilik süreciyle beraber çalışma yaşamını sonlandırarak çalışmama gerekçesi olarak küçük yaştaki çocuklarının bakımını öne sürdükleri, aile içinde şiddet, aldatılma, eşin madde kullanımı gibi yapısal sorunların bulunmasına rağmen neredeyse kadınların tamamının boşanmayı düşünmediği görülmüştür. Tespit edilen bu bulgular ışığında eşi cezaevinde olan kadınların sosyal hizmet algısının ekonomik unsurlar üzerinden temellendiği, çoğu kadının sosyal hizmetin kapsayıcı niteliğini bilmediği, sosyal hizmet algısının daha çok sosyal yardım ile eşleştiği, hizmet noktasındaki tüm taleplerin sosyal yardım görünürlüğünde ekonomik temele dayandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which consists of the problems experienced by women whose husbands are in prison and women's perception of social services in the context of these problems, the entry of the husband to the prison was evaluated as an element increasing the disadvantage of women; The aim of this study is to understand the problems that the prison process creates in women's life experience and to reveal the perception of social service of women whose husbands are in prison. The social structure that is effective in women's perception of social work and the manner in which social service policies are implemented have been the problem of the research. In line with the qualitative method adopted in order to achieve the aim of the study; In-depth interviews were conducted with 15 women who were reached by snowball sampling in Istanbul. During the in-depth interviews, the demographic characteristics of the women whose husbands are in prison, their family relations and their experiences in the prison process were questioned; The relationship between the quality of the policies implemented and the perception of social service of women whose husbands are in prison has constituted the importance of the research. As a result; In the patriarchal structure and gender-based education and employment issues, most of the women in disadvantaged groups lagging behind in men have low educational levels, early marriages, and previous past experiences of their lives, but with the marriage process, It is seen that although there are structural problems such as violence, deceit, substance abuse in the family, almost all of them do not intend to divorce. In the light of these findings, it was concluded that the perception of social services of women whose husbands are in prison is based on economic factors, that most women do not know the inclusive nature of social services, that the perception of social services is more matched with social assistance, and that all demands at the service point are based on economic visibility.