İşçinin rekabet etmeme borcu
Worker's non-competition liability
  1. Tez No: 572556
  2. Yazar: NESLİHAN BÜYÜKDİLLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YALÇIN BOSTANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet Yasağı Sözleşmesi, Sadakat Borcu, İşçi-İşveren İlişkisi, Non-Competition Convention, Loyalty, Employee-Employer Relationship
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
İşçi ve işveren arasında iş ilişkisi kurulması ile birlikte sadakat borcu kapsamında işçinin işvereni ile rekabet etmeme yasağı ortaya çıkmaktadır. Burada rekabet yasağı kaynağını kanundan almakta olup tarafların rekabet yasağına ilişkin aralarında konuşmaları, anlaşmaları veya ayrı bir sözleşme yapmaları gerekmemektedir. Taraflar arasındaki iş ilişkisinin sona ermesi ile birlikte, kaynağını kanundan alan ve işçinin sadakat borcunun içerisinde yer alan, rekabet etmeme borcu sona ermektedir. İş ilişkisinin sona ermesinden sonra tarafların rekabet yasağının devam etmesini arzu etmeleri halinde ise mevcut iş sözleşmesine rekabet yasağına dair bir hüküm konulması veya ayrı bir sözleşme ile rekabet yasağının şartlarının kararlaştırılması gerekir. Rekabet yasağı sözleşmesi, taraflar arasındaki iş sözleşmesinin sona ermesi akabinde yürürlüğe giren, işçinin işverenin haklı menfaatlerine zarar verebilecek şekilde iş sırlarına ve müşteri çevresine vakıf olması halinde, işçinin işverenle rekabet teşkil edecek davranışlar sergilemesinin önüne geçilmesi amacı ile kanunda belirlenen yer, zaman, konu sınırlamalarına uyularak hazırlanması gereken ve imzalanan bir sözleşmedir. Çalışmamızda taraflar arasındaki iş sözleşmesi devam ederken işçinin rekabet etmeme borcu ve iş sözleşmesinin sona ermesinden sonra işçinin rekabet etmeme borcu ayrı başlıklar altında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the establishment of a business relationship between the employer and employer, the non-compete prohibition of employee with the employer arises within the scope of the charity debt. In this case, the source of the prohibition of competition is taken from the law and the parties do not need to talk, negotiate or make a separate agreement on the prohibition of competition. With the termination of the business relationship between the parties, the non-compete debt, which takes its origin from the law and is within the loyalty of the employee, ends. If, after the termination of the employment relationship, the parties wish to continue the prohibition of competition, a provision on the prohibition of competition must be put in the existing labor contract or a separate contract and the conditions of the prohibition on competition must be decided. The prohibition of competition clause is a contract that comes into force after the termination of the employment contract between the parties, and to be prepared and signed according to the limitations of the place, time, subject determined in the law in order to avert the behaviors of employee that will compete with the employer in the case of employee has comprehensive knowledge about the employer's commercial secrets and the customer circle that might harm the just interests of employer. In our study, the non-compete debt of the worker while the employment contract between the parties continues, and the non-compete debt of the worker after the termination of the employment contract are examined under separate headings.