İşçinin rekabet etmeme borcu
Worker's non-competition liability
  1. Tez No: 1012774
  2. Yazar: TUĞBA HİLAL KÖKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İŞTAR URHANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türk iş hukuku, Turkish labor law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, işçinin iş sözleşmesinden kaynaklanan rekabet etmeme borcunu ve iş sözleşmesi sona erdikten sonra rekabet etmeme borcunun devam etmesi için yapılan rekabet yasağı sözleşmesini incelemektedir. İşçinin iş sözleşmesinden kaynaklı borçlarından biri sadakat borcudur. İşçinin iş sözleşmesi esnasında işvereni ile rekabet etmemesi ise sadakat borcunun olumsuz anlamda bir görünümü olup, bir yapmama edimi teşkil eder. Ancak işçinin söz konusu borcu iş sözleşmesinin kurulmasıyla başlayıp, iş sözleşmesinin sona ermesiyle rekabet etmeme borcu da ortadan kalkar. Fakat işçi ve işveren kanunda belirtilen şartlar dahilinde iş sözleşmesi sonrasında da işçinin, işvereni ile rekabet etmesini yasaklayabilir. Çalışmamızın çıkış noktası işçinin iş sözleşmesi esnasında kanundan kaynaklı olarak mevcut olan rekabet etmeme borcunun, iş sözleşmesi sona erdikten sonra hangi sınırlar dahilinde devam ettirileceği hususudur. Bu çalışmanın amacı, işçinin iş sözleşmesi sona erdikten sonra da rekabet etmeme borcunun devam etmesini sağlayan rekabet yasağı sözleşmesini tüm yönleriyle ele almak; borcun hukuki niteliğini, geçerlilik koşullarını, kapsamını, sınırlarını ve sona erme nedenlerinin incelemekle beraber; rekabet yasağı sözleşmesinden kaynaklı uyuşmazlıkların hangi mahkemede görüleceği hususundaki güncel tartışmaları değerlendirmektir. Bu doğrultuda, Türk hukuku esas alınmakla birlikte Alman ve İsviçre hukukundaki düzenlemelerden de yararlanılarak karşılaştırmalı bir inceleme yapılmıştır. Çalışmamız 3 ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın ilk bölümünde rekabet ve rekabet yasağı hususundaki temel kavramlar, Türk hukukunda ve karşılaştırmalı hukukta rekabet yasağı incelenmiştir. İkinci bölümünde ise, iş hukukundaki temel kavramlar, işçinin ve işverenin borçları, rekabet yasağı sözleşmesinin hukuki niteliği, kapsamı, amacı, konusu, geçerlilik şartları, sınırlandırılması hususları ele alınmıştır. Çalışmamızın son bölümünde ise rekabet yasağı sözleşmesinin ihlali halinde işçi ve işverenin sahip olduğu hak ve yükümlülükler, cezai şartın durumu, rekabet yasağı sözleşmesinde görevli mahkeme ve bu husustaki YİBK değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the employee's duty of non-competition arising from the employment contract and the non-competition agreement entered into to ensure the continuation of this duty after the employment contract has ended. One of the obligations arising from the employee's employment contract is the duty of loyalty. The employee's failure to compete with the employer during the term of the employment contract constitutes a negative aspect of the duty of loyalty and amounts to a prohibition on certain conduct. However, this obligation begins with the formation of the employment contract and ceases upon the termination of the contract. Nevertheless, the employee and employer may, under the conditions specified by law, prohibit the employee from competing with the employer even after the employment contract has ended. The starting point of our study is the issue of under what conditions the duty not to compete, which exists by law during the employment contract, continues after the contract has ended. The purpose of this study is to comprehensively examine the non-competition agreement that ensures the employee's non-competition obligation continues even after the employment contract ends; to analyze the legal nature, validity conditions, scope, limits, and grounds for termination of the obligation; and to evaluate current debates regarding which court should hear disputes arising from the non-competition agreement. In this context, a comparative analysis has been conducted based on Turkish law, while also drawing upon regulations in German and Swiss law. Our study consists of three main sections. In the first section of our study, the fundamental concepts regarding competition and non-compete agreements are examined, along with the analysis of non-compete agreements under Turkish law and comparative law. The second section addresses the fundamental concepts of labor law, the obligations of the employee and the employer, the legal nature of the non-compete agreement, its scope, purpose, subject matter, validity conditions, and limitations. In the final section of our study, the rights and obligations of the employee and employer in the event of a breach of the non-compete agreement, the status of the penalty clause, the competent court for non-compete agreements, and the relevant YİBK rulings are evaluated.