Türkiye'de kamu görevlilerinin sendikal hakları çerçevesinde grev ve siyaset yasağı
Prohibition of strike and politics within the framework of trade union rights of public officials in Turkey
- Tez No: 572572
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÜMDEN ÜRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kamu Görevlileri, Kamu Görevlileri Sendikaları, Grev Hakkı, Siyaset Hakkı, Yasaklar, Uluslararası Normlar, Mahkeme İçtihatları, Public Officials, Public Employee Unions, Right to Strike, Right to Politics, Prohibitions, International Norms, Jurisprudence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 351
Özet
Grev hakkı, örgütlenme hakkının bir bileşeni, toplu pazarlık hakkının tamamlayıcısı ve çalışanların ekonomik ve sosyal çıkarlarının korunmasında temel araçtır. Siyaset hakkı ise politik hayata, karar alma süreçlerine ve devlet yönetimine katılmaya olanak tanıyan hem kolektif hem de bireysel boyutları bulunan bir haktır. Ancak örgütlenme özgürlüğü ve siyasal katılımın özünü oluşturan sendikal ve siyasal haklardan herkes aynı ölçüde yararlanamamaktadır. Bu noktada kamu görevlilerinin hem vatandaş hem de memur olmak üzere ikili statüsünün yarattığı çatışma siyasal ve sendikal haklar alanına getirilen yasaklar ve sınırlandırmalar ile aşılmaya çalışılmaktadır. Özellikle grev ve siyaset hakları söz konusu olduğunda kamu hizmetlerinde doğrudan yasaklamaya gidilmektedir. Bu durum kamu görevlileri açısından sendikal ve siyasal haklar alanını tartışmaya açık bir sorun alanı haline getirmektedir. Sebebi ise bu alanlara ihtiyatlı yaklaşılması ve getirilen çözümlerin yetersizliğidir. Ülkemizdeki anayasal ve yasal düzenlemelerde kamu hizmetlerinde sürekliliği sağlamak ve siyasallaşmayı önlemek adına kısıtlayıcı ve yasaklayıcı hükümler bulunmaktadır. Bu durum haklar uygulamasında grev ve siyasal hakların evrensel standartları ile uyum sorunu yaratmaktadır. Dolayısıyla çalışmamızda amaç uluslararası norm ve yasal düzenlemeler bağlamında grev ve siyaset yasağını inceleyerek genel bir değerlendirme yapmaktır. Değerlendirme neticesinde var ise eksik yönlere işaret etmek ve hakların tanınıp tanınmayacağına dair bir görüş ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
The right to strike is a component of freedom of association, complement to right to collective bargaining and the main organ for protecting the economic and social interest of employees. The right of politics is a right that has both collective and individual dimensions, allowing for participation in political life, decision- making processes and government. However, everyone cannot benefit equally from the trade union and political rights that constitute the essence of freedom of association and political participation. At this point, the conflict created by the dual status of public officials, both citizen and public servants, is being tried to overcome by prohibitions and restrictions on area of political and trade union rights. Particularly, when ıt comes to strikes and political rights, in utility department ıt is directly decided to ban. This situation makes the field of trade union and political rights become a question of open debate in terms of public officials. The reason is cautious approach to these areas and the inadequacy of solutions. Constitutional and legal arrangements in our country, there are restrictive and prohibitive provisions in order to ensure continuity in public service and prevent politicization. This situation creates a problem of compliance with universal standards of strike and political rights in the implementation of rights. Therefore, the purpose of our study make general evaluation by examining the prohibition of strikes and politics in the context of international norms and regulations. As a result of evaluation, ıf there is, to point out the missing aspects and to give an opinion about whether the rights will be recognized or not.