Alvin Plantinga'nın reformcu epistemolojisinde Tanrı inancının temelselliği
Foundation of God believe in Alvin Plantinga's reformist epistemology
  1. Tez No: 572583
  2. Yazar: ASİYE BIYIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNCAY AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Temelcilik, Ilımlı Temelcilik, Delilcilik, Doğal Teoloji, Güvence, Classical Foundationalism, Moderate Foundationalism, Evidentialism, Natural Theology, Assurance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Epistemolojideki yöntemsel araçların kullanılarak dînî inançların da diğer inançlar gibi rasyonel bir şekilde ele alınmasının imkânını ifade eden dînî epistemoloji alanı ile analitik felsefe geleneğine ait yöntemlerin Alvin Plantinga tarafından dînî meselelere ustalıkla uygulandığı felsefe alanına özgü tartışmaların bileşkesi durumundaki temelsellik sorunu, gerekçelendirme sorunsalı bağlamında bir inancın temel bir inanç olmasını sağlayacak koşulların ne olduğu sorusu üzerine bina edilen genel bir yaklaşım tarzıdır. Gerekçelendirmenin sonsuz gerilemesi sorununa temel inançlar kümesi ile delile dayalı olmayan bir başlangıç noktası temin eden temelcilik kuramı, bu bağlamda inançları temel inançlar ve temel olmayan inançlar şeklinde iki gruba ayırır. Çalışmamızda klasik ve ılımlı versiyonlarıyla ele alınan bu kuram, Plantinga'nın konuya ilişkin görüşleri bağlamında klasik temelciliğin reddi ile temel inançlar kümesinin sınırlarının genişletildiği ılımlı temelciliğin kabulüne dayanmaktadır. Plantinga'nın erken dönem reform epistemolojisi içerisinde ele alıp değerlendirdiği bu konu ayrıca, deontolojik yaklaşıma dayalı içselci kuramın görüşleri üzerine inşa edilen ve kaynağını kartezyen felsefenin uzantısı durumundaki septik düşünceden alan klasik temelciliğin, temel inançlar konusunda belirlediği prensiplere ilişkin delilci yaklaşımına bir tepki niteliğindedir. Onun katı akılcı ve katı fideist bir kutuplaşmadan ziyade ılımlı ve orta bir yol benimsediğini serimlediğimiz bu çalışma doğal teolojik yaklaşıma pozitif ve negatif yönleriyle değinmekle birlikte genel olarak Tanrı inancının delilsiz rasyonelliği konusuna odaklanmaktadır. Ayrıca Plantinga'nın erken dönem reform epistemolojisinde benimsediği bazı görüşleri eleştirdiği, gerekçelendirme ile delil arasındaki ilişkiyi sorgulayıp düşüncelerini olgunlaştırdığı aşamayı ifade eden güvence kavramı da çalışmamızda ele alınan diğer önemli konular arasındadır.
Özet (Çeviri)
The problem of foundationalism resulting from the discussions in the field of philosophy in which the methods of analytical philosophy and the field of religious epistemology stating the possibility to approach religious beliefs rationally like the other beliefs by employing the methodological tools in epistemology are delicately applied by Alvin Plantinga to religious issues is a general approach established upon the problem of what are the conditions enabling a belief to be a basic belief in the context of justification problem. In this regard, foundationalism hypothesis, which provides a starting point which is not based on evidence for the infinite regress of justification problem along with the cluster of basic beliefs, divides the beliefs in two as basic beliefs and non-basic beliefs. This hypothesis addressed in terms of its classical and moderate versions in our study is based on the rejection of classical foundationalism and the acceptance of moderate foundationalism where the limits of cluster of basic beliefs are extended in terms of Plantinga's opinions on the subject. Furthermore, this issue which Plantinga addressed and evaluated within the early reformed epistemology is like a response to the evidentialist approach of classical foundationalism which is established on the views of internalism based on the deontological approach and is rooted in skeptical thinking that is an extension of Cartesian philosophy regarding the principles identified in terms of basic beliefs. This study in which we demonstrated that he adopted a moderate method rather than a strict rationalist and strict fideist polarization addresses the natural theological approach in terms of its positive and negative aspects and focuses on rationality of the belief in God without evidence in general. Furthermore, one of the significant topics in our study is the assurance concept representing the stage of Plantinga when he criticized some of the views he adopted in the early reformed epistemology, and matured his thoughts by questioning the relation between justification and evidence.