Kanun icra tekniklerinin metotlarda kullanımı
Using the Qanun plaing technique in the methods
- Tez No: 572621
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TİMUR VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Kanun Çalgısı, Kanun Ġcra Teknikleri, Kanun Metodu, Müzikoloji, Qanun instrument, Qanun Playing Techniques, Qanun Method, Musicology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
AraĢtırma kapsamında önceden yapılan bilimsel çalıĢmalarda yer alan kanun teknikleri, literatür taramasına dayalı olarak tespit edilmiĢtir. Bu kanun tekniklerini tanımlanması için uzman kiĢilerle görüĢmeler yapılarak veriler elde edilmiĢtir. Sonrasında ise ülkemizde kullanılmakta olan on tane kanun metodunda (Ahmet Lütfi TaĢçı–Kanun Öğrenme Metodu, Gülcan Karadağlı–Kanun Metodu, Gültekin Tahir Aydoğdu–Kanun Metodu, Halil Karaduman–Kanun Metodu, Ġsmail ġençalar–Kanun Öğrenme Metodu, M. Beste Aydın–Kanun Metodu, Özdemir Hafızoğlu–Kanun Egzersizleri ve Eğitimi, Pınar Somakçı–Kanun Öğretimine GiriĢ, Turhan Tezelli–Kanun Metodu, Ümit Mutlu–Kanun Metodu) bu tekniklerin kullanım durumları tespit edilmiĢtir. Bu araĢtırmanın sonucunda ise kanun tekniklerinin araĢtırmaya konu olan metotlarda sistematik olarak iĢlenmediği, uygulamaya yönelik gerekli etüt ve örnek eserlere yer verilmediği tespit edilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
The Qanun playing techniques in the previous scientific studies have been determined based on the literature review within the scope of this research. Then the definition of these techniques has been specified. Interviews were conducted to understand the techniques. These techniques were tried to be defined and the theory were tried to be formed through these interviews. Because it was observed that there is a serious gap about the techniques. Afterwards, ten methods of playing Qanun which are used in our country (Ahmet Lütfi TaĢçı ¬Qanun Learning Method, Gülcan Karadağlı – Qanun Method, Gültekin Tahir Aydoğdu – Qanun Method, Halil Karaduman – Qanun Method, Ġsmail ġençel – Qanun Learning Method, M. Beste Aydın– Qanun Method, Özdemir Hafızoğlu – Qanun Exercises and Education, Pınar Somakçı -Introduction to Qanun Teaching, Turhan Tezelli – Qanun Method, Ümit Mutlu – Qanun Method) have been researched. As a result of this research, it has been found that law techniques are not systematically processed in the methods that are the subject of the research, and that the necessary studies and sample works for the application are not included.