Dı lîstıkên zarokan de cıyê zûgotınokan
Çocuk oyunlarında tekerlemelerin yeri
- Tez No: 572622
- Danışmanlar: PROF. DR. VECHİ SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Tekerleme, Halkbilimi, Çocuk Edebiyatı, Çocuk Oyunları, Kürtçe, Nursery Rhym, Folklore, Children's Literature, Children's Play, Kurdish
- Yıl: 2019
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Tekerleme anlamlı ya da anlamsız sözcüklerin bir araya gelerek oluşturduğu, bazen kafıyeli bazen kafıyesiz, söyleminde belli bir agengi olan kalıp sözlerdir.Tekerlemeler bazen oyunlarda, bazen masallarda, bazen de bilmece şeklinde, bazen de bağımsız söz kalıpları olarak karşımıza çıkarlar.Tekerlemeler kalıp olarak şiir olmasalar da ritm ve söyleniş açısından şiirin bir parçasıdır. Çocukların üretiği tekerlemeler onların ilk edebi ürünüdür. Tekerleme çocuk edebiyatının bir ürünü olmakla beraber, kullanımı da söylenmesi de çocuksudur ve çocukların dünyasını yansıtır. Çocuklar tekerlemeyi oyunlarında, şakalarında, arkadaş ortamında, yaşamın bir çok alanında eğlence amaçlı kullanır. Bu çalışmada da çocuk oyunlarında söylenen tekerlemeler ele alınmıştır. Genelde kürtçe tekerlemelerin tanıtılması, özelde çocuk oyunlarında söylenen kürtçe tekerlemelerin araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmada 286 tekerleme kullanılmış olup bu tekerlemeler farklı farlı yörelere aittir. Tekerlemelerin tamamı sınıflandırıldı ve çocuk oyunlarında söylenen tekerlemeler fonksiyon ve şekil yönüyle değerlendirildi ve varyant analizi yapıldı. Çocuk oyunlarında söylenen Kürtçe tekerlemeler, dikkat çekmek, oyunun coşku ve heyecanını arttırmak, oyunda dikkatin dağılmasını önlemek; bazen ebe seçimi, bazen oyuncu belirlemek için, bazen de eleme amaçlı kullanılır. Bazen oyunun başında söylenir bazen de oyuna eşlik ederler. Şekil bakımından ise, bazen belli bir kafiyeye göre söylenmiş, bazen de serbest bir şekilde oluşmuşlar.
Özet (Çeviri)
Nursery rhymes are pattern statements which are combined by meaningful or meaningless words, rhymed or unrhymed words but which also have an harmony in the pronunciation. Nursery rhymes are seen sometimes in plays, tales, riddles and sometimes independent from these patterns. Even if Nursery Rhymes are'not seen as a poem because of it's form , they can be seen as a part of poem in terms of rhythm and pronunciation. The Nursery Rhymes that children produce are actually their first literary work.In adition to it's being belonged to children's literature, Nursery Rhymes are also childish in terms of usage, pronunciaton and it reflects children's world. Children use Nursery Rhymes in their games, jokes, and in many part of their lives as a means of fun. This study deals with the Nursery Rhymes which are being used in games. Genarally it is aimed to present the Kurdish Nursery Rhymes and we also researched the the Kurdish Nursery Rhymes that are in games.In this study, there are 286 Nursery Rhymes and they belong to different regions.All these Nursery Rhymes were classified and the ones which are used in games were evaluated in terms of form and function and variant analysis was made.The Kurdish Nursery Rhymes in games are sometimes used to draw attention, enchance excitement and enthusiasm, prevent distractibility, choose EBE (a term used in games) choose players and sometimes to eliminate players. Sometimes it is said at the first time or during the games. They are sometimes in a certain rhyme but sometimes freely rhymed in terms of their form.