Şırnak ilinde dağılış gösteren meşe ağacının (quercus) bazı kısımlarından byoyakıt üretimi ve yakıtın kalite kontrolü
Biofuel production and fuel quality control from some parts of oak tree (quercus) distributed in Şırnak province
  1. Tez No: 572657
  2. Yazar: BİLAL ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN BENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Fosil Kaynaklı Enerji, Hidrojen Enerjisi, Biyoyakıt Enerjisi, Biyodizel, Biyoetanol ve Meşe Ağacı, Key Words: Fossil Based Energy, Hydrogen Energy, Biofuel Energy, Biodiesel, Bioethanol and Oak Tree
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada, gelecekte fosil kaynaklı yakıtlara alternatif olarak elde edilmesi düşünülen biyoyakıtlardan biyodizel ve biyoetanol yakıtlarının; Şırnak İlinde dağılış gösteren meşe ağacının bazı meyvelerinden üretilmesi ele alınmıştır. Farklı birkaç çeşit meşe ağacından alınan palamut ve yaprak numuneleri yapılan deneyde materyal olarak kullanılmıştır. Deney sonucunda elde edilen sonuçlar düzenlenerek daha sonraları yapılacak bilimsel çalışmalara öncü olması için deneysel çalışmalar arasına eklenmiştir. Çünkü pek çok bilim adamı 21. yüzyılın sonuna kadar, fosil kaynaklı enerji kaynaklarının yerini rüzgâr, güneş, hidrojen ve biyoyakıtlar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının alacağını öngörmektedir. Bu değişik alternatif enerji kaynakları içerisinde biyoyakıtlar; üretimlerinin kolay, bilinir ve teknolojik açıdan oturmuş olması nedeniyle daha fazla ön plana çıkmaktadır. Biyoyakıtlar; çok geniş bir yelpazede olup bu yakıtlar içerisinde biyoetanol, biyometanol, biyodizel, biyogaz ve biyohidrojen en önemli olanlarıdır. Biyoyakıtların içerisinde biyoetanol; benzine eşdeğer yapıda olduğu için, enerji ve taşımacılık pazarından en büyük payı alacağı tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, biodiesel and bioethanol fuels which are thought to be obtained as an alternative to fossil fuels in the future; the production of oak tree from some fruits of Şırnak province is discussed. In the experiment, acorn and leaf samples taken from several different oak trees were used as materials. The results obtained from the experiment were arranged and added to the experimental studies to lead the scientific studies that will be done later. Because many scientists predict that by the end of the 21st century, renewable energy sources such as wind, solar, hydrogen and biofuels will replace fossil sources. Because it is easy to product, known and technologically seated; among these different alternative energy sources biofuels are come into prominence more. Biofuels are very diverse, however bioethanol, biomethanol, biodiesel, biogas and biohydrogen are the most important ones. As bioethanol is equivalent to gasoline, it is estimated that it will have the largest share in the energy and transportation market.