Otizmli bireylerin anne babalarının yaşam kaygı düzeylerinin incelenmesi
Life anxiety levels of parents of individuals with autism
  1. Tez No: 572711
  2. Yazar: SELDA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR SUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Education and Training, Psychology, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, psikolojik yardım, sosyal destek, duygu durumu, yaşam kaygısı, Autism, psychological help, social support, mood, life anxiety
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Anne-baba olmak, sadece biyolojik bir durum değil psikolojik deneyimler ve yaşantıları da kapsayan bir süreçtir. Anne-babaların, Otizm ve Otizmli çocuklarının yaşama uyum sağlama ve bu süreçte yaşayacakları güçlüklerle baş etme konusunda farklı yaklaşımlar gösterebilmektedir. Bu farklılıklar; anne babanın Otizm ile ilgili bilgi düzeyine, sosyoekonomik, sosyo-kültürel ve eğitim düzeyine, yaşına, anne babanın almış olduğu sosyal ve psikolojik desteğin niteliğine göre değişmektedir. Bu araştırmada Otizmli bireylerin anne-babalarının yaşam kaygı düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Otizmli çocuğu olan anne-babaların çocukları ile birlikte sosyal ortamda ve birlikte geçirdikleri zamanda sürekli yaşayabilecekleri ve yaşadıkları kaygı düzeyleri; aynı zamanda anne-babaların bu durumla ilişkili görüşlerini anlamaya yönelik bir bakış açısı ortaya koymak hedeflenmiştir. Araştırma Ortaca Başaran Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezi'ne devam eden, otizm tanısı almış ve eğitimlerine devam eden değişik yaştaki çocuklarına birincil düzeyde bakım veren ve gönüllü olarak çalışmaya katılmayı kabul eden 22 Otizmli çocuğun annebabaları ile yüz yüze görüşme yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemlerine göre desenlenen bu araştırmada, yarı yapılandırılmış görüşme soruları hazırlanarak yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yüz yüze görüşme ile elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Çalışmaya 22 Otizmli bireyin anne ve babası gönüllü katılmıştır. Bu araştırma Otizmin erkek çocuklarda görülme olasılığının daha fazla olduğunu göstermekte, diğer yapılan çalışmanın sonuçları ile bu durum geçerliliğini korumaktadır. Veriler incelendiğinde araştırma kapsamındaki otistik çocukların tanı konulma yaş ortalaması 3.75'dir. Araştırma kapsamındaki annelerin yaş ortalaması 36, babaların yaş ortalaması 41'dir. Araştırma sonunda anne babaların çoğunluğunda yaşamla ilgili kaygı durumuna rastlanmıştır. Anne-babaların görüşleri açısından önemli bulgular ortaya çıkmıştır: Bunlar; katılımcı anne babaların çoğunluğu kendisinden sonra çocuklarının yaşamları konusunda zaman zaman kendilerine olan güvenlerini yitirdikleri ve kaygı hissettikleri tespit edilmiştir. Ayrıca toplumda Otizm ile ilgili farkındalık eksikliği, çocuklarının gelişimi, eğitimi ve sağlık giderlerinde zorlandıkları, çocukları için ve yaşam merkezi beklentilerinin yapılmasını beklemektedirler. Elde edilen bulgular ilgili araştırmalar doğrultusunda tartışılmış ve kaygılara yönelik önerilerde bulunulmuştur. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, anne ve babalara, Otizmli bireye sahip olmanın yaşamlarında ortaya çıkarabileceği etkiler anlatılmalı ve gerektiğinde psikolojik destek almaları sağlanarak, kaygılarını en az düzeyde hissetmeleri sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Being a parent is not only a biological condition but also a process involving psychological experiences and experiences. Parents can show different approaches to adapt to life and cope with the difficulties that their children with Autism and Autism will face. These differences; it varies according to the parents' level of knowledge about autism, socio-economic, socio-cultural and educational level, age, and the quality of social and psychological support the parents receive. The aim of this study was to determine the life anxiety levels of parents of individuals with autism. For this purpose, parents with autistic children can live with their children in a social environment and in the time they spend together, and their level of anxiety; at the same time, it is aimed to put forward a perspective to understand the views of parents about this situation. The study was conducted with face to face interviews with the parents of 22 children with autism who attended to Ortaca Basaran Special Education Rehabilitation Center, who were diagnosed with autism and who gave primary care to children of different ages and who voluntarily agreed to participate. In this study, which was designed according to qualitative research methods, semi-structured interview questions were prepared and face-to-face interviews were conducted. Data obtained through face-to-face interviews were analyzed by descriptive analysis method. Twenty-two parents with autism participated in the study voluntarily. This study shows that autism is more likely to occur in boys, and the results of the other study are still valid. When the data were analyzed, the mean age of diagnosis of autistic children in the study was 3.75. The mean age of the mothers in the study was 36 years and the average age of the fathers was 41 years. At the end of the study, life anxiety was found in the majority of the parents. Significant findings have emerged in terms of parents' opinions: These are; it was found that the majority of the participating parents lost their self-confidence and anxiety about their children's lives from time to time. In addition, there is a lack of awareness about autism in the society, their children are having difficulties in their development, education and health expenses, and they expect expectations of life centers for their children. The findings were discussed in accordance with the related researches and suggestions were made for the concerns. In special education and rehabilitation centers, parents should be informed about the effects of having an autistic person in their lives and they should be provided with psychological support when necessary and they should be made to feel their concerns at a minimum level.