Yerel kalkınmada ilçe stratejileri: İzmir / Torbalı örneği
District strategies in the local development approaches:Sample of Izmir / Torbalı
- Tez No: 572746
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEDAT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel kalkınma, Sosyal kalkınma, Fiziki Kalkınma, Ekonomik Kalkınma, Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma, Göç, Local development, social development, physical development, economic development, sustainable economic development, migration
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 304
Özet
Ulusal kalkınmanın gerçekleştirilmesinde temel faktör olan yerel kalkınmanın yerel kaynakları etkin ve verimli şekilde kullanarak sağlanabileceği görüşünden hareketle yerelde bulunan kaymakamlık, belediye, üniversite, sivil toplum kuruluşları ve diğer kamu kurumlarının dâhil olduğu paydaşların koordineli çalışması gerekmektedir. Bu kapsamda araştırmanın amacı Torbalı ilçesinin kalkınmasına yönelik 20 kamu kurum ve kuruluşu ve STK temsilcisinin görüşleri alınarak ilçedeki ekonomik kalkınma düzeyini tespit etmektir. Çalışmada ilçenin kalkınmasına yönelik kurum temsilcilerinin yüz yüze görüşme ve mülakat tekniği ile görüşleri alınarak ilçeye katkı düzeyleri araştırılmıştır. Araştırmanın genelinde nitel araştırma tekniklerinden yararlanılmıştır. Birinci bölümde literatür taraması yapılmış, yerel kalkınma yaklaşımının genel çerçevesi ve yerel kalkınmaya hizmet eden ana unsurlar teorik çerçevede incelenmiş olup, Türkiye'deki yerel kalkınma uygulamalarına yer verilmiştir. İkinci bölümde Torbalı hakkında genel bilgilerle, ilçenin kalkınmasına hizmet eden kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin görüşlerine yer verilmiştir. Torbalı ve İzmir düzleminde belirlenmiş kurum temsilcileri ile yapılan mülakatlar, ilçeye yapılan yatırımların ilçe ekonomisini taşıdığı noktayı görmemizi sağlarken, ilçedeki yerel yönetim birimlerinin çalışmalarının da ilçedeki fiziki ve sosyal kalkınma üzerindeki etkisini ortaya koymuştur. Üçüncü bölümde ilçe genelinde sürekli artış eğilimi gösteren ekonomik göstergelere rağmen, yılda 10.000 kişinin göç etmesiyle fiziki ve sosyal kalkınmanın ekonomik kalkınmaya aynı oranda karşılık vermekte güçlük çektiği araştırma sonucunda ortaya çıkarılmıştır. İlçeye yapılan göçlerin ilçede sanayiyi geliştirerek işgücü açığını ortadan kaldırdığı; ancak ilçede eğitim, sağlık, adli ve beledi hizmetlere erişim noktasında yığılmalar yarattığı, sürdürülebilir ekonomik kalkınma için ilçede insan ve çevre odaklı, daha geniş boyutlu, uzun vadeli, olağanüstü tedbirlerin alınması gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In view of the fact that local development, which is the main factor in the realization of national development, can be achieved by using local resources effectively and efficiently, stakeholders including the local district governor, municipality, university, non-governmental organizations and other public institutions should work in coordination. In this context, the aim of the research is to determine the level of economic development in the district by taking the opinions of 20 public institutions and organizations and NGO representatives for the development of Torbalı district. In the study, the contribution levels of the district were investigated by taking the opinions of the representatives of the institutions for the development of the district with the interview and face-to-face interview technique. Qualitative research techniques were used throughout the study. In the first part, the literature review was conducted, the general framework of the local development approach and the main elements serving local development were examined in the theoretical framework and the local development practices in Turkey were included. In the second part, the general information about Torbalı, the views of the representatives of the public institutions and organizations serving the development of the district are given and the interviews with the representatives of Torbalı and Izmir determined institutions have revealed the impact of the local government units work on the physical and social development in the district while ensuring that. In the third part, despite the economic indicators that are constantly increasing throughout the district, the survey revealed that physical and social development had difficulty responding to economic development at the same rate as the migration of 10,000 people a year. Migration to the district improved industry in the district eliminating the labor deficit; however, education, health, judicial and municipal services in the district created a clutter of access point, sustainable economic development in the district, human and environment-oriented, broader, long-term, has revealed that extraordinary measures should be taken.