Türkiye'de devlet memurlarının başarısının değerlendirilmesi: Milli Eğitim Bakanlığı örneği
An evaluation of the performance of civil servants in Turkey: The Case of The Ministry of National Education
  1. Tez No: 572754
  2. Yazar: DERYA AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ARAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Öğretmen, Performans Değerlendirme, Personel Değerlendirme, Sicil, Education, Teacher, Performance Evaluation, Personel Evaluation, Registry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Personel değerlendirme, personel yönetiminin temel unsurlarından biridir ve kamu yönetimindeki değişim ve dönüşümlerle birlikte yeniden şekillenmektedir. Türkiye'de 2011 yılına kadar sicil sistemi uygulanmış, 2011 yılı itibariyle sicil sisteminden performans değerlendirme sistemine geçiş için adım atılmıştır. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öncü kurumlardan biri olmuştur. Öğretmenlere yönelik performans değerlendirmelerinin bir kısmı yargı kararları sonucunda iptal edilince uygulama bir süre durdurulmuş ve daha sonra yeni bir değerlendirme modeli ortaya konmuştur. Yeni model 360 derece performans değerlendirme esasına dayalıdır. 360 derece performans değerlendirme sistemi ile değerlendirme sürecine öğrenci ve veliler de dahil edilmiştir. Ancak düzenleme eğitim camiasından, sendikalardan ve sosyal medyadan gelen tepkilerle karşılaşmıştır. En son gelinen noktada ise, Bakanlık öğretmenlere performans değerlendirme uygulanmayacağını belirtmiştir. Bu doğrultuda araştırmanın amacı, sicil sisteminden performans değerlendirme sistemine geçişe neden ihtiyaç duyulduğu, performans değerlendirme sisteminin sicil sisteminden farklı bir uygulama getirip getirmediği, performans değerlendirmesinin öğretmenleri nasıl etkilediğini inceleyerek Türkiye'de eğitim politikalarının personel değerlendirme yönünden analiz edilmesidir. Çalışmada belge analizi ve yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma, İzmir ili ile sınırlandırılmıştır ve Milli Eğitim Bakanlığı özelinde yürütülmüştür. Araştırma güncel gelişmeleri içermesi ve sendikaları kapsaması bakımından önemlidir. Ayrıca öğretmenlerin performans değerlendirmesi konusu çoğunlukla eğitim bilimciler tarafından çalışılmıştır. Konunun kamu yönetimi yönüyle değerlendirilmesi, sürdürülebilir bir değerlendirme politikasının belirlenmesine katkı sağlayacaktır. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre, öğretmenler çoğunlukla performans değerlendirmesi hakkında olumsuz görüş taşımaktadır. Performans değerlendirme sistemi, sicil sisteminden önemli bir fark yaratmamıştır. Uygulandığı biçimiyle performans değerlendirme sistemi, sicil sisteminin gerisinde kalmıştır.
Özet (Çeviri)
Personel evaluation, which reshapes with changes and transformations in public administration, is one of the basic elements of personel management. Registration system which used to be applied in Turkey steps have been taken to transition to performanc eevaluation system in 2011. In this regard, the Ministry of Education has been one of the leading institutions. When some of the performance evaluations of teachers were canceled by judicial decisions, the application process was stopped for a while and a new evaluation model was introduced. This model was based on 360-degree performance evaluation, which included students and parents in the process. However, the regulation faced reactions from the educational community, trade unions and social media. Finally, the Ministry decided that teachers should not undergo performance evaluation. The aim of this research is to facilitate the shift from registration system to performance evaluation system where it is needed. This transformation applied in the Performance evaluation of teachers affects the staff assessment policy in Turkey's education system. The document analysis and semi-structured interview method were used in the study. The research was restricted to the province of İzmir and conducted in the Ministry of National Education. The findings of this research are significant in current developments and tradeunions. In addition, educational scientists mostly studied teacher's performance evaluation. The evaluation of the issue in terms of public administration will contribute to the determination of a sustainable assessment policy. According to the data obtained as a result of the research, teachers mostly share negative views on teacher performance evaluation. The performance evaluation system did not make a significant difference from the registry system. The performance evaluation system as applied lagged behind the registry system.