Üniversite öğrencilerinin psikolojik dayanıklılığının kişilik özellikleri ve farklı bağlanma türleri ile ilişkisinin incelenmesi
Individual pacularities of psychological resistance of university students and study of its relations with different attachment types
- Tez No: 572957
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAZİYE SENEM BAŞGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik dayanıklılık, kişilik özellikleri, bağlanma stilleri, koruyucu ruh sağlığı, Psychological Resistance, individual peculiarities, attachment styles, preventive mental health
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Alan yazında koruyucu ruh sağlığının üzerinde etkisi olduğu düşünülen bir kavram olan psikolojik dayanıklılık (resilince) kavramı bu araştırmanın ana değişkenini oluşturmuştur. Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin psikolojik dayanıklılığın kişilik özellikleri ve farklı bağlanma türleri ile ilişkisinin incelenmesi hedeflenmiştir. Araştırmanın örneklemi Gaziantep ve Kayseri illerindeki çeşitli bölümlerde öğrenim gören üniversite öğrencilerinden belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda psikolojik dayanıklılık seviyesi ile bağlanma stilleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Psikolojik dayanıklılık düzeyi ile kişilik özellikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Psikolojik dayanıklılık düzeyleri kadın ve erkek öğrenciler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Yordayıcı değişkenlerin bağımlı değişkenler olan kısmi ilişkilerini gösteren şekiller incelendiğinde; dışa dönüklük, uyumluluk, sorumluluk, duygusal denge, güvenli bağlanma, yakınlık ve dayanma ile bağımlı değişken olan psikolojik dayanıklılık arasında doğrusal ve pozitif bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Son olarak, yordayıcı değişkenlerden korkulu bağlanma ve kaygı ile bağımlı değişken psikolojik dayanıklılık arasında doğrusal ve negatif bir ilişkinin olduğu neticesi elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In literature, the term resilience (psychological resistance) considered to be effective on preventive mental health is the main variable in this study. In this study, what has been aimed is to examine the relation with individual peculiarities of psychological attachment and different attachment types of university students. The sample population of the study have been chosen among the university students studying at different faculties in Gaziantep and Kayseri. In the end of the study has a significant statistical relation been determined between psychological resistant level and attachment styles. A significant relation between psychological resistant level and personality traits has been observed. Psychological resistant level has differed significantly between male and female students. When the patterns showing the partial relationship of predictor variables and dependent variable have been examined, it has been observed that there is a linear and positive relationship between extraversion, adaptability, responsibility, emotional stability, secure attachment, intimacy and psychological resistance, a dependent variable. Finally, it has been found out that there exists a linear and negative relationship between fearful attachment and anxiety, which are two of the predictor variables, and psychological residence.