İlk ve ortaokul yöneticilerinin program okur-yazarlığına ilişkin algılarının çeşitli değişkenlere göre analizi
The analysis of primary and secondary school administrators' perception of curriculum literacy according to various variables
  1. Tez No: 573023
  2. Yazar: OSMAN ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜRHAN AKPUNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Program Okur-Yazarlığı, Program Liderliği, Öğretimsel Liderlik, Okul Yöneticisi, Okul Yönetimi, Curriculum Literacy, Curriculum Leadership, Instructional Leadership, School Administrator, School Management
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Eğitimde nitelik için okul yöneticilerinin program okur-yazarlığı bilgi ve becerisine sahip olmaları çok önemlidir. Bunun için ise her şeyden önce yöneticilerin program okur-yazarlığı algıları önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, ilk ve ortaokul yöneticilerinin program okur-yazarlığı algılarını çeşitli değişkenlere göre analiz etmektir. Araştırma, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Şanlıurfa ve Adıyaman illerinde kamuya ait okullarda görevli 378 okul yöneticisi üzerinde yürütülmüştür. Tarama modelinde yürütülen araştırmada veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen bilgi formu ve Yönetici Program Okur-Yazarlığı Ölçeği ile elde edilmiştir. Ölçeğin geçerlik ve güvenirliğini sağlamak üzere pilot uygulama yapılmıştır. Pilot uygulamadan elde edilen veriler analiz edilerek tek boyutlu ölçek oluşturulmuştur. Bu ölçekle toplanan veriler istatistiksel paket programı vasıtasıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde betimsel analiz teknikleri kullanılmıştır. Analizlerden ulaşılan sonuçlar şöyledir: Okul yöneticilerinin program liderlik algıları orta düzeydedir. Buna göre, katılımcı okul yöneticilerinin, öğretim programlarının uygulanmasına rehberlik etmek ve öğretimsel liderlik becerisini orta düzeyde sergilemeleri beklenebilir. Ancak okul yöneticilerinin orta düzeyde program okur-yazarlığı algıları, etkili ve verimli bir eğitim süreci için eksiklik kabul edilebilir. Okul yöneticilerinin program okur-yazarlığı algıları; cinsiyet, branş, görev şekli, eğitim düzeyi, kıdem değişkenlerine göre farklılaşmazken; konuyla ilgili hizmet-içi eğitim alma durumuna göre anlamlı şekilde farklılaşmaktadır. Bu farklılığa göre, konuyla ilgili hizmet-içi eğitim alan yöneticilerin, program okur-yazarlığı algıları daha yüksektir. Buna göre, konuyla ilgili hizmet-içi eğitiminin önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çünkü öğretimsel lider olarak okul yöneticilerinin, programın dayandığı temel felsefesi, hedefleri, kapsamı, öğretme-öğrenme anlayışı ve ölçmedeğerlendirme boyutları hakkında bilgi sahibi olmaları, öğretim programlarının etkili bir şekilde uygulanabilmesi için önemli ve gereklidir.
Özet (Çeviri)
It is very important for school administrators to have knowledge and skills of curriculum literacy for education quality. For this reason, the perceptions of the school administrators on curriculum literacy are of paramount importance. This study aims to analyse primary and secondary school administrators' perception of curriculum literacy according to various variables. The study was conducted on 378 administrators in public schools in Sanliurfa and Adiyaman in the 2018-2019 academic year. The study was carried out in the survey model and the data were obtained via the information sheet and the Scale of Curriculum Literacy of Administrators, developed by the researcher. In order to ensure the validity and reliability of the scale, a pilot study was performed. One-dimensional scale was formed by analysing the data obtained from the pilot application. The data collected with this scale were analysed with a statistical package program. Descriptive analysis techniques were used for data analysis. The results of the analyses are as follows: School administrators' perception of curriculum leadership is at a moderate level. Accordingly, the participant administrators can be expected to guide the implementation of curricula and demonstrate their instructional leadership skills at a moderate level. However, school administrators' perceptions of curriculum literacy at medium-level can be considered as a deficiency for an effective and efficient education process. While the administrator's perceptions of curriculum literacy do not differ according to their gender, branch, duty type, education level, seniority; it differs significantly according to the status of receiving in-service training. According to this difference, the perception of curriculum literacy is higher among administrators who have in-service training on this subject. In-service training on this topic has been found to be crucial as it is important and necessary for school administrators as instructional leaders to have knowledge about the basic philosophy, objectives, scope, teaching-learning understanding and measurement-evaluation dimensions of the curriculum for an effective application of the instructional programs.