Yeni nesil antiepileptik ilaçlardan perampanelin in vitrohepatotoksisitesinin karbamazepine kıyasla değerlendirilmesi
Evaluation of in vitro hepatotoxicity of new generation antiepileptic drugs perampanel compared to carbamazepine
- Tez No: 573075
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ATLI EKLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Epilepsy, Antiepileptic Drugs, Liver, Hepatotoxicity, HepG2
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Karaciğer, antiepileptikler dahil ilaçların birçoğunu metabolize etmekten sorumlu olduğundan, ilaca bağlı hasarın ana hedefi bu organ olmaktadır. Karaciğerde metabolize edilen ve yaygın olarak kullanılan karbamazepin hepatotoksisite potansiyeli olmasına rağmen sıklıkla reçete edilen bir ilaçtır. Perampanel ise yaygın hepatik biyotransformasyona uğrayan 2012 yılında onay almış yeni bir antiepileptiktir. Hepatotoksisite geliştirme riski açısından önemli bir sınıfa giren perampanel ile ilgili henüz kullanımına bağlı olarak gelişen hepatotoksisite hakkında çok az veri bulunmaktadır. Bu sebeple tez kapsamında, perampanelin hepatotoksisite potansiyeli bilinen karbamazepine kıyasla in vitro ortamda HepG2 hücre hattı kullanarak hepatotoksisitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kullanılan HepG2 hücre hattı üzerinde sitotoksisiteleri hepatotoksisiteleri, MTT sitotoksisite testi ile inhibitör konsantrasyonları hesaplanarak ardından apoptoz/nekroz tayini, günümüzde karaciğer hasarı için bir biyobelirteç olan çeşitli biyokimyasal analizler (ALT, AST, üre) ve ROT tayini ile hepatotoksisiteleri değerlendirilmiştir. Sonuçlara göre, tez kapsamında incelenen perampanelin de karbamazepin gibi HepG2 hücre hattında sitotoksik etki gösterdiği, hepatik biyogöstergelerde artışa sebep olduğu ve oksidatif stresi indüklediği gözlemlenmiştir. Anahtar Sözcüklerler: Epilepsi, Antiepileptik İlaçlar, Karaciğer, Hepatotoksisite, HepG2
Özet (Çeviri)
Since the liver is responsible for metabolizing many of the drugs, including antiepileptics, the main target of drug-induced damage is this organ. Carbamazepine which is widely used in the liver and metabolized, is a prescribed drug, despite its potential for hepatotoxicity. On the other hand, perampanel is a new antiepileptic that has been approved in 2012 and underwent extensive hepatic biotransformation. There is very little data on perampanel, which is an important class in terms of risk of developing hepatotoxicity, yet related to its use. Therefore, it was aimed to determine the hepatotoxicity of perampanel using HepG2 cell line in vitro compared to carbamazepine which has hepatotoxicity potential. HepG2 cytotoxicity on the HepG2 cell line used, hepatotoxicity was calculated by MTT cytotoxicity test inhibitor concentrations, followed by determination of apoptosis / necrosis, various biochemical analyzes (ALT, AST, urea) and ROT determination which are currently a biomarker for liver damage. According to the results, it was observed that perampanel, which was studied in the thesis, showed cytotoxic effect in the HepG2 cell line like carbamazepine, caused an increase in hepatic biomarkers and induced oxidative stress.