Türkiye'deki özel bankaların finansal performanslarının ölçümü: TOPSİS ve PROMETHEE yöntemleri ile bir uygulama
Financial performance measurement of private banks in Turkey: using TOPSİS and PROMETHEE methods
  1. Tez No: 573163
  2. Yazar: AYŞENUR ZELVİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVSER MİNE TÜKENMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Performans Ölçümü, Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri, TOPSIS, PROMETHEE, Özel Bankacılık, Financial Performance Measurement, Multi Criteria Decision Making Methods, TOPSIS, PROMETHEE, Private Banking
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
M.Ö. 18 yüzyıla dayanan büyük tarihlerinde bankalar, günümüze kadar hız kesmeden büyümüş ve ekonominin vazgeçilmez birer kurumu olmuşlardır. Hızla gelişen bankacılık sektöründe oyuncu sayısının artması ve teknolojinin gelişmesi ile rekabet ortamını arttırmıştır. Bu durum bankaların rekabet ortamında doğru kararlar alarak kaynaklarını en etkin ve en verimli şekilde kullanmalarını gerektirmektedir. Bankaların doğru kararlar alıp doğru stratejileri belirleyebilmelerinin yolu performanslarını doğru bir şekilde ölçülmesinden geçmektedir. Finansal performans ölçümünde kullanılan yöntemler arasında Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemlerinin önemli bir yeri vardır. Bu çalışmada, bankacılık kavramı, gelişim süreci ve işlevleri ile ilgili detaylı bilgi verildikten sonra uygulamada kullanılacak olan Çok Kriterli Karar Verme yöntemleri anlatılmıştır. Ardından Türkiye' de kurulmuş olan özel sermayeli bankaların 2013-2017 yılları arasında göstermiş oldukları finansal performansları ölçülmüştür. Performans ölçümü için bankaların finansal tablolarından alınan oranlardan faydalanılmış ve TOPSIS ve PROMETHEE yöntemleri kullanılarak performans ölçümü gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In their great history, which dates back to the B.C. 18th century, banks havegrown till nowadays and have become essential institutions of the economic system. Increasing the number of players in the rapidly developing banking sector and the development of technology have caused the competitive environment. These conditions require that the banks make right decision about usage their sources in effective and efficient way. The right way for banks to make the right decisions and determine the right strategies is to measure their performance correctly. Among the methods used in financial performance measurement, Multi-Criteria Decision Making (MCDM) methods have an important place. In this study, after giving detailed information about banking concept, historical process and functions, Multi-Criteria Decision Making methods are explained. In addition, financial ratios have been calculated set of financial statements of private banks established in Turkey. Using these ratios, financial performance of banks was measured by TOPSIS and PROMETHEE methods.