Bir çocuk edebiyatı yazarı olarak Kemalettin Tuğcu: Hayatı, sanatı ve çocuk romanları üzerine bir inceleme
An analysis about kemalettin tuğcu, as a children's literature writer: His life, art and children's novels
- Tez No: 573164
- Danışmanlar: PROF. DR. ABİDE DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kemalettin Tuğcu, çocuk, edebiyat, çocuk edebiyatı, gerçeklik, roman, Kemalettin Tuğcu, child, literature, children's literature, reality, novel
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 404
Özet
Bu Yüksek Lisans Tezi, Kemalettin Tuğcu'nun hayatını, sanatını, eserlerini ve diğer tezlerde ele alınmayan bazı romanlarını belirlenen temalar, kişiler, mekan ve zaman yönlerinden incelemeyi amaç edinmiş bir çalışmadır. Üç padişah döneminde yaşayan, 20. yüzyılın tanığı olan Kemalettin Tuğcu, fiziki durumunu, ailesini, yaşadığı dönemi ve sosyal çevresini eserlerine ustalıkla yansıtmıştır. Tuğcu, zenginlik-fakirlik, yalnızlık, sevgi, merhamet, ümitsizlik, yardımlaşma, sabretme, tutumlu olma, eğitim, modernlik, tabiat ve hayvan sevgisi gibi temaları eserlerindeki karakterler ile en iyi şekilde vermiş, etkileyici ve akıcı üslubu ile yaşadığı dönemin önemli çocuk edebiyatı yazarlarından olmuş, bir nesil onun yazdıklarıyla büyümüştür. Bu tezin amacı Harf İnkılabı'ndan sonra çocuklar için kitapların çok az olduğu 1970-1990 yılları arasında, üç yüzü aşkın romanıyla çocukların okuma ihtiyacını karşılayan Kemalettin Tuğcu'nun çocuk edebiyatı metinlerini incelemek ve Türk çocuk edebiyatındaki yerini saptamaktır.
Özet (Çeviri)
This Master's thesis intends to examine the life, art, literary character, works of Kemalettin Tuğcu and some of his novels not handled in other theses from the perspectives of selected themes, people, space and time. Being a witness to 20th century and having lived within a three-Sultan-term, he reflected his physical circumstance, family and the period and his social environment he lived in his masterpieces in an artful manner.He matched the characters in his works with themes such richness-poverty, loneliness, affection, mercy, hopelessness, solidarity, patience, frugality, education, modernity, nature, and animal love; he became one of the leading authors among children's literature with his effective and fluent style, one generation grew up with what he wrote. Kemalettin Tuğcu's books became one of the indispensable tools of the being who lived in the aforementioned term. The aim of this thesis is to examine the children's books of Kemalettin Tuğcu who addressed the needs of children's reading with over 300 novels at a time when there was a scarcity of children's books between 1970-1990 following Alphabet Reform and the secondary aim is to localize the place of him among Turkish child literature.